Μια νέα εποχή ξεκινά για τον Υμηττό, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και της NOVA-SATWAYS με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο, με την  υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος.

 

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του ΣΠΑΥ, συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και θα φέρει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, και συγκεκριμένα τη χρήση drones, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών που θα «ριχτούν» στη μάχη της δασοπροστασίας και θα ενισχύσουν το έργο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των 11 Δήμων γύρω από τον Υμηττό που αποτελούν την οικογένεια του ΣΠΑΥ.

 

Ο ΣΠΑΥ αναβαθμίζεται επιχειρησιακά σε θέματα υποστήριξης των φορέων δασοπροστασίας, μέσω αξιοποίησης ΤΠΕ και ειδικότερα Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και εφαρμογών τους, ενώ επίσης προάγει και ενισχύει το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσω υποστήριξης ανοικτών προτύπων διαλειτουργικότητας.

 

Παράλληλα, προβλέπεται η ανάδειξη του Υμηττού μέσω της καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών, με στόχο την προώθηση του Υμηττού ως Διαπεριφερειακό Σημείο Αναφοράς με διεθνή αναγνωσιμότητα. Θα αναπτυχθούν υποδομές για δραστηριότητες των επισκεπτών στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και περιπάτου όπως: έξυπνα σημεία ενημέρωσης των πολιτών, υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο και σημεία επισκευής ποδηλάτων σε ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Υμηττού (μοναστήρια – αρχαιολογικοί χώροι – βυζαντινές εκκλησίες κ.α.).

 

 

Το έργο “Υλοποίηση Ψηφιακών Δράσεων Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού – Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού”

Το έργο για τη φροντίδα και την ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα του Υμηττού περιλαμβάνει δράσεις που  εντάσσονται σε ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα υποσυστήματα:

 

  • Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία και
  • Ανάδειξης Υμηττού και Ανάπτυξης Φιλοδασικής Συνείδησης

 

Το πρώτο υποσύστημα βασίζεται κυρίως σε τεχνολογίες Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΣΠ – GIS). Συνδυάζοντας έξυπνες τεχνικές και αλγορίθμους,  αξιοποιεί και επεξεργάζεται τα χωρικά και μη δεδομένα που θα καταχωρηθούν σε αυτό, και θα παρέχει στους χρήστες του πληροφορίες για την  αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν, επιπλέον, να αξιοποιηθούν και για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα  υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο «ενημερώνεται» από κάμερες που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες  αλλά και drones, και καθιστά εφικτή την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, αλλά και την πρόληψη φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.).

Μέσω του δεύτερου υποσυστήματος, θα αναπτυχθούν ψηφιακές διαδραστικές και πολυκαναλικές υπηρεσίες προς τους Δημότες των 11 όμορων Δήμων, όπως: έξυπνα σημεία ενημέρωσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο, σημεία διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, σημεία επισκευής ποδηλάτων κατά το μήκος των διαδρομών.

 

Κατεβάστε φωτογραφικό υλικό εδώ.