Η ομιλία του Αιμίλιου Βουγιουκλάκη στην 1η Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (4.10.2016)

Η επετειακή Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, είχε έντονο το Γλυφαδιώτικο στοιχείο. Και αυτό γιατί η «παρθενική» εμφάνιση του δημοτικού συμβούλου Γλυφάδας, Αιμίλιου Βουγιουκλάκη, στο βήμα του οργάνου σχολιάστηκε πολύ θετικά. Ο κ. Βουγιουκλάκης, ο οποίος σηκώθηκε να μιλήσει αμέσως μετά τον Κ.Μητσοτάκη και τους 2 Αντιπροέδρους του κόμματος, ανέφερε:

“O πατριωτισμός δεν έχει να κάνει με σύγκρουση ιδεολογιών.

Έχει να κάνει, κυρίως, με μάχη νοοτροπιών.”

isagogika

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι πρώην Πρόεδροι και πρώην Πρωθυπουργοί,

Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για ένα νέο άνθρωπο να μιλάει από αυτό το βήμα σήμερα. Ιδιαίτερα δε, όταν πρόκειται για μια ημέρα ιστορική, όπως η σημερινή. Και, μάλιστα, έχοντας απέναντί του ανθρώπους που έχουν γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτής της παράταξης.

Η ημέρα αυτή, άλλωστε, σηματοδοτεί για όλους εμάς τη γέννηση της Νέας Δημοκρατίας. Για την πατρίδα μας, όμως, σηματοδοτεί την αναγέννηση της ίδιας της Δημοκρατίας της. Για την κοινωνία οριοθετεί την εξέλιξή της. Για την πολιτική μας ζωή, το τέλος του διχασμού. Και για το έθνος μας, την ανασύνταξη και την ένταξή του στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με αυτήν την κληρονομιά, η παράταξή μας -όλοι εμείς- καλούμαστε και πάλι να σταθούμε υπεύθυνα. Άλλωστε, οι περίοδοι κρίσης αποτελούσαν πάντα το πεδίο εκείνο που η Νέα Δημοκρατία, ελκόμενη από το διαχρονικό, πατριωτικό της καθήκον, αναλάμβανε τις τύχες της χώρας.

Όπως το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά  από μια έντονη πολιτειακή κρίση και με ισχυρούς, ακόμα, τους θύλακες του μετεμφυλιακού διχασμού,

Όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, με την τότε σκανδαλολογία και τη διαφθορά να έχουν «δηλητηριάσει» για τα καλά την πολιτική ζωή της χώρας,

Όπως ο Κώστας Καραμανλής το 2004, με τη διαπλοκή να έχει εισχωρήσει, πλέον, έντονα σε κάθε έκφανση του δημοσίου βίου,

Όπως ο Αντώνης Σαμαράς το 2012,με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο της Εξόδου από την Ευρώπη.

Έτσι και σήμερα, ο αυριανός Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες μιας χώρας που, τους τελευταίους μήνες, έχει καταγράψει σημαντική οπισθοχώρηση. Διχασμένη κοινωνικά, εξουθενωμένη οικονομικά, απελπισμένη ηθικά.

Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που, στο εξής, καλούμαστε να υπηρετήσουμε και να εκπέμψουμε.

Γιατί πατριωτισμός δε σημαίνει ούτε «δεξιά» ούτε «αριστερά». Δεν έχει να κάνει τόσο με σύγκρουση ιδεολογιών. Ο πατριωτισμός έχει να κάνει με μάχη νοοτροπιών. Έχει να κάνει με αντιπαράθεση αντιλήψεων. Εκείνων που μας πάνε μπροστά, με εκείνες που μας πάνε πίσω.

Γιατί πατριωτισμός σημαίνει να μην αντιμετωπίζεις την Ελλάδα σα βιλαέτι σου. Και, βέβαια, να μην εκλαμβάνεις την εξουσία ως πεδίο δικαίωσης των συντροφικών σου αγώνων.

Πατριωτισμός δεν είναι ο λαϊκισμός. Ούτε να υπηρετείς, κάνοντας «κοπι-πάστε», όλες τις νοσηρές και θνησιγενείς αντιλήψεις του παρελθόντος.

Πατριωτισμός σημαίνει να πολιτεύεσαι υπηρετώντας το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον το δικό σου.

Αυτή είναι η διαφορά και, συνάμα, η πολύτιμη παρακαταθήκη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης: Να αντικρίζω σήμερα, απέναντί μου, Προέδρους και πρώην Πρωθυπουργούς που πολιτεύτηκαν με κριτήριο την αλήθεια. Και να στέκομαι με υπερηφάνεια δίπλα σε έναν μελλοντικό Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που  πορεύεται με γνώμονα τις επόμενες γενεές και όχι τις επόμενες εκλογές. Και που ο ίδιος σύντομα θα αποτελέσει το ζωντανό κομμάτι της νέας εθνικής αναγέννησης και πατριωτικής ανασυγκρότησης.

isagogika-end