Μαίρη Παναγάκου: Σουπιές με σπανάκι και σέσκουλα στον φούρνο!

Κάθε Πέμπτη

στο Γλυφάδα metropolitans,

η chef Μαίρη Παναγάκου,

με εύκολες, νόστιμες

και οικονομικές συνταγές,

που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας

για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό σουπιές
  • 1 φλ τσ ελαιόλαδο
  • 500 γρ σπανάκι
  • 700 γρ σέσκουλα
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψλοκομμένα
  • 1 ποτήρι φρέσκες ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι και πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Καθαρίζουμε και πλένουμε με πολλά νερά τα σέσκουλα και το σπανάκι. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό για 5′-6′  να ζεματιστούν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε τις σουπιές.

  1. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθειά κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Βάζουμε και τις σουπιές  και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τα ζεματισμένα λαχανικά και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο.

  1. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 1/2 περίπου ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180ο και μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30ο.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το Kotronas BayBungalows, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο Γεύσεις εν πλω και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ