Παγκόσμιος μήνας νόσου ALZHEIMER, Σεπτέμβριος 2016 – Παραμύθια για μεγάλα μωρά!

Το συγκεκριμένο “λεύκωμα” που σας παρουσιάζουμε σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση, είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο παγκοσμίως, το οποίο περιλαμβάνει μικρές ιστορίες που απευθύνονται σε ανθρώπους Τρίτης ηλικίας με άνοιες!

Πρόκειται για ένα λεύκωμα παραμυθιών που γράφτηκε με πολλή αγάπη και απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας χωρίς νοητική έκπτωση, με ήπια νοητική έκπτωση, άτομα με αρχόμενη άνοια, και άτομα με άνοια μετρίου βαθμού.

Επίσης δε θα μπορούσε να μην απευθύνεται στους φροντιστές ατόμων με διάγνωση άνοιας, σε όλα τα παιδιά και γενικότερα σε όσους παραμένουν παιδιά…

|| Της Ζωής Αλεξούλη, Ψυχολόγου ||

“Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ενασχόληση μου τα τελευταία χρόνια ως ψυχολόγου με άτομα τρίτης ηλικίας, έπαιξε ρόλο καθοριστικό και συνέβαλε κατά έναν τρόπο ουσιαστικό στην απόφαση μου να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο. Αρχικά λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης κειμένων για ανάγνωση, τα οποία θα μπορούσα να χρησιμοποιώ στην εργασία μου, ως αφορμή για συζήτηση. Όμως η φαντασία μου ταξίδεψε λιγάκι πιο μακριά.. Αυθόρμητα στο μυαλό μου γεννήθηκε μια εικόνα.

Μια εικόνα ενός παιδιού που αντί να του διαβάζει η γιαγιά του παραμύθι όπως συνηθίζεται, να διαβάζει εκείνο με αγάπη και ενθουσιασμό παραμύθια στη γιαγιά ή τον παππού!

Θεώρησα αποκαλυπτική την ιδέα συγγραφής παραμυθιών τα οποία να απευθύνονται σε μεγαλύτερα μωρά (Η λέξη μωρά χρησιμοποιείται με σεβασμό, για να δείξει ίσως ότι η ζωή είναι ένας κύκλος, χωρίς να υποβόσκει ψήγμα παλινδρόμησης).

Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων που απηύθυνα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή σε άτομα τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και τους φροντιστές τους, οδηγήθηκα σε κάποια συμπεράσματα. Τα παραμύθια για μεγάλα μωρά είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας (μέσω ερωτηματολογίου) και συνεντεύξεων, αλλά κυρίως προϊόν δημιουργικής φαντασίας. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ζωγραφιές με θέμα τους τίτλους των παραμυθιών!

Τα παραμύθια αυτά είναι μια καλή αφορμή για εξοικείωση της οικογένειας με την άνοια. Η ανάγνωση και μόνο, ενός βιβλίου με παραμύθια που γράφτηκε κυρίως για ανθρώπους τρίτης ηλικίας και για άτομα με κάποια νοητική έκπτωση, αυτό και μόνο αυτό, βάζει σε διαδικασία τον αναγνώστη να το σκεφτεί περισσότερο, να προβληματιστεί και να ενημερωθεί καλύτερα ενδεχομένως για τη μάστιγα της εποχής, την άνοια. Στο τέλος κάθε ιστοριούλας παραθέτω ενδεικτικά κάποιους «προβληματισμούς».

Οι ερωτήσεις αυτές, θα πρέπει να προσαρμόζονται στις νοητικές δυνατότητες του ακροατή. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιο αφού δεν είναι αποτέλεσμα αμιγούς επιστημονικής μελέτης. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγους, ως βοήθημα στο κλινικό τους έργο. Είναι φανερό όμως το «λογοτεχνικό» του περιεχόμενο, οφείλει να χαρακτηριστεί κυρίως ως προϊόν φαντασίας και ως παραμύθι έχει χρέος να μας μαγέψει και να μας ταξιδέψει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων τους αναγνώστες και όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας!”

ΑΛΕΞΟΥΛΗ

 

|| Κριτικές για το βιβλίο ||

isagogika

Πέντε ολόφρεσκα παραμύθια με υπόκρουση την νοητική έκπτωση στην Τρίτη ηλικία. Ας αφήσουμε τα παραμύθια να ταξιδέψουν στους πολύ μικρούς και στους πολύ μεγάλους. Ας βοηθήσουμε στο ταξίδι αυτό και γιατί όχι ας συνταξιδέψουμε μαζί τους.

Δημήτρης Λέννας, Ψυχίατρος

Όταν ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της τρίτης ηλικίας μέσα από ένα τόσο πρωτότυπο κ καλογραμμένο βιβλίο, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί παρά μόνο την αρχή μιας υπέροχης πορείας.

Μπόφου Ελένη, Κοινωνική λειτουργός

Η Ζωή Αλεξούλη με το ρέοντα λόγο της , την αχαλίνωτη φαντασία της, τις γνώσεις της στις νοητικές ικανότητες των τροφίμων κεντρίζει από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη. Μία πολύ εύστοχη ιδέα ήρθε να καλύψει ένα κενό στην αγορά βιβλίου.

Μιχαλακοπούλου Ξένια, Παιδαγωγός- Φροντιστής ατόμου με άνοια

isagogika-end

ALEXOULI-BOOK-2

Άγιος Γεώργιος , Γλυφάδα