Παραίτηση Μπαλτά & Φαμπρ ζητούν 500 Ελληνες καλλιτέχνες

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο θέατρο «Σφενδόνη». Ζητούν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ και την υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο θέατρο «Σφενδόνη» σε μια πρωτοφανή εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης του φετινού φεστιβάλ να μην συμπεριληφθούν έλληνες καλλιτέχνες στο πρόγραμμα του.

Μετά από πολύωρη συζήτηση και με γενική ομοφωνία υπέγραψαν δύο κείμενα. Στο μεν πρώτο ζητούν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ ως persona non grata στην Ελλάδα και στο δεύτερο ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καταγγέλλοντας τον διορισμό Φαμπρ ως αντισυνταγματικό.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, το ελληνικό φεστιβάλ έστειλε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι θα συμπεριλάβει έλληνες καλλιτέχνες στο φετινό φεστιβάλ. Ειδικότερα, με επιστολή που κοινοποιεί στον Τύπο το Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κατά τη νέα του ονομασία), «αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις».

Δείτε την επιστολή του Φεστιβάλ: 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα, συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.

 Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το ΔΣ έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλιτεχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών. Συγκεκριμένα:

Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).

Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν άμεσα στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival .gr

Αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα

Νωρίτερα την έντονες ενστάσεις τους είχαν εκφράσει με ανακοινώσεις τους τόσο ο πρέοδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το Ποτάμι.

Μητσοτάκης: Να αναιρέσει ο Τσίπρας την άστοχη απόφαση 

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, για σχεδόν 60 χρόνια, αγκαλιάζει και αναδεικνύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική δημιουργία. Μέσα από αυτόν το θεσμό ουσιαστικά αναπαράγεται, εξελίσσεται και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Κυρίως όμως τροφοδοτείται η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, προχωρά ανάμεσα στα άλλα και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης. Έστω και τώρα, ζητώ από τον κ. Τσίπρα να αναιρέσει αυτήν την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση. Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό».

Ποτάμι: Ευτελισμός του Φεστιβάλ 

Λύπη για «τον ευτελισμό» του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και για «την προσβολή του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας» εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, με αφορμή τον βελγικό προσανατολισμό του φετινού του προγράμματος και την απουσία ελληνικών παραγωγών. Το Ποτάμι χαρακτηρίζει αναιτιολόγητη την αποπομπή του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Λούκου και συμπληρώνει ότι ο υπουργός Πολιτισμού Αριστειδης Μπαλτάς άκουσε ως παθητικός ακροατής «να εκχωρείται το πολύτιμο Φεστιβάλ στον Βελγικό Πολιτιστικό Οργανισμό Γιαν Φαμπρ».

source: thetoc.gr