Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Έγκλειστη άνοιξη

Φυλακισμένη

Θλιμμένη

Δακρυσμένη

Χαμένη άνοιξη, χαμένη;

Άνοιξη με δάκρυα και πόνο,

με μάσκες και σφιγμένα χαμόγελα,

με αγωνία αλλά και αγώνες,

Άνοιξη με ελπίδα, άνοιξη με ελπίδα;

 

Θέλω αναπνευστήρες

«Έχω 18 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και θέλω αναπνευστήρες! Έχω ένα παλικάρι 32 χρονών… δώσε μου τουλάχιστον έναν γι’ αυτόν… Θα έρθω εγώ να τον πάρω». Αυτά ήταν τα λόγια νοσηλευτή από μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής στη συνάδελφό του στο νοσοκομείο Παίδων. Όπως αναφέρει η ίδια, ο συνάδελφός της την παρακάλεσε να βοηθήσει, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε γιατί δεν υπήρχε επάρκεια.«29 χρόνια νοσηλεύτρια σε παιδιατρική ΜΕΘ-προϊσταμένη τώρα- έχω δει κι έχω ζήσει πολλές δύσκολες στιγμές, αυτό όμως ήταν γροθιά στο στομάχι» σχολιάζει μεταξύ άλλων η νοσηλεύτρια στο Παίδων. (Πηγή: TVX)

 

Παγιδευμένοι στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ

Εγκλωβισμένοι στη Λέσβο και απομονωμένοι στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ προσπαθούν να επιβιώσουν περίπου 6.500 άνθρωποι. Είναι οι πρόσφυγες «της γης οι κολασμένοι» που διωγμένοι από πόλεμο, πείνα και αυταρχικά καθεστώτα, αναζητούν σε 250 στρέμματα γης τρόπο να ξεφύγουν από τις λάσπες και τις εντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης που τους έχουν επιβληθεί. Το Καρά Τεπέ 2.0 –γνωστό και ως Μαυροβούνι, σύμφωνα με την εξελληνισμένη ονομασία που προτιμά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου– δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατοικία. Δίπλα στη θάλασσα, εκτεθειμένο σε όλους τους ανέμους και ειδικά στον παγωμένο βορινό άνεμο που επικρατεί στα νησιά τον χειμώνα, μπορεί να ήταν το ιδανικό σημείο για πεδίο βολής, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποχρεώνεται να ζει εκεί, στη λάσπη, σε μια σκηνή, δίπλα στη θάλασσα, εκτεθειμένη σε όλα τα στοιχεία. Κανείς δεν πρέπει να υποχρεώνεται να ζει σε ένα καταφύγιο που αναγκάζονται να το στήνουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα επειδή καταρρέει στον πρώτο άνεμο ή πλημμυρίζει σε περίπτωση δυνατής βροχής, χαλαζόπτωσης ή και χιονόπτωσης. Το πρόσφατο χαμηλό βαρομετρικό που ονομάστηκε «Μήδεια» έφερε στη Λέσβο θερμοκρασίες κατάψυξης, αλλά ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης ισχυρίστηκε: «Κανείς δεν κινδυνεύει από τον καιρό στο Καρά Τεπέ». (Πηγή: Εφ. Συν. Γιώργος Παγούδης)

 

Τους χώρισε ο πόλεμος στη Συρία, συναντήθηκαν τρία χρόνια μετά

Μια ανθρώπινη ιστορία φέρνει στο φως η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Άρσις, που αφορά οικογένεια από τη Συρία που ζει πλέον στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 37χρονο Α., τη γυναίκα του Κ. 32 ετών και τα πέντε παιδιά τους από την πόλη Χομς. Ο Α. και η Κ. παντρεύτηκαν το 2010, όμως έναν χρόνο μετά άρχισε ο πόλεμος. Ένα πρωινό του 2017 πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή όπου διέμεναν, την ώρα που η μητέρα βρισκόταν σε υπαίθρια αγορά. Ο Α. δεν είχε νέα από τη γυναίκα του κι αφού έψαξε χωρίς αποτέλεσμα, πήρε τα πέντε παιδιά τους και ταξίδεψε προς την Τουρκία. Έκτοτε ο Α. και τα παιδιά θεωρούσαν πως η Κ. είναι νεκρή. Το ίδιο νόμιζε και η Κ. για τα παιδιά και τον άντρα της…

 

Τα χελιδόνια της άνοιξης

Η ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών έχει ξεκινήσει και πολλά διαφορετικά είδη διέρχονται από τη μεσογειακή περιοχή, έχοντας ξεχειμωνιάσει στην Αφρική, με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη και να φωλιάσουν. Μέχρι σήμερα 23 διαφορετικά είδη έχουν καταγραφεί να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη Λέσβο, αλλά το πέρασμα των χελιδονιών είναι, τις τελευταίες μέρες, παραπάνω από εντυπωσιακό! Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, τα χελιδόνια, έχοντας κάνει ήδη ένα πολύ απαιτητικό ταξίδι (διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα και μετά τη Μεσόγειο Θάλασσα!) έφτασαν στη Λέσβο με πολύ άσχημο καιρό και χωρίς κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να συνεχίσουν. «Ο Νοτιάς ευνοεί το ταξίδι τους, ενώ ο Βοριάς τα καθηλώνει… Εξαντλημένα και με μεγάλη ανάγκη να ανακτήσουν ενέργεια θα τα δούμε κατά εκατοντάδες να τρέφονται στους υγροτόπους του νησιού. Ας σκεφτούμε ποιες θερμοκρασίες περιβάλλοντος άφησαν πίσω τους στην Αφρική και ποιες έχουν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες μέρες!» λέει η περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού. (Πηγή: stonisi.gr)

 

Ανοιχτά βιβλιοπωλεία

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μέσα σε λίγες μέρες ψήφισμα στην κινηματική πλατφόρμα Avaaz με αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία. Η Εταιρεία Συγγραφέων και η Σύμπραξη Εκδοτών ζητούν, όπως τα φαρμακεία παραμένουν ανοικτά για λόγους σωματικής υγείας, να παραμείνουν ανοικτά και τα βιβλιοπωλεία για λόγους ψυχικής υγείας. Στο κείμενο του ψηφίσματος σημειώνεται πως «σε πολλές χώρες τα βιβλιοπωλεία χαρακτηρίστηκαν καταστήματα “ζωτικής ανάγκης”. Το ίδιο ζητούμε και για την Ελλάδα. Σε 37 χώρες τα βιβλιοπωλεία παρέμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ρωσία και η Φινλανδία.

 

Οι αθλητές του ΓΣ Γλυφάδας στην Ευρώπη!

Μετά τον Μάρκο Γκούρλια και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο επιστρέφει στην αγωνιστική δράση, λαμβάνοντας μέρος στον Μαραθώνιο δρόμο της Σιένα  στις 11 Απριλίου 2021.

Ο στόχος της είναι να  βελτιώσει το ατομικό της  ρεκόρ των  2 ωρών  35΄. 31΄΄ και να πιάσει  το 2.29΄.30΄΄ που είναι και το Ολυμπιακό όριο. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία. (Πηγή: Γλυφάδα Metropolitans)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

Κεντρική photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter


///