Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Ενώνουμε τις φωνές μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Έχοντας μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση – κρίση βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση – στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι πλέον «υπερβολές λίγων επιστημόνων και μερικών φυσιολατρών». Ούτε αντιμετωπίζονται, σήμερα, ως «γραφικότητες» οι αγώνες όλων εκείνων που εδώ και δεκαετίες δρουν τοπικά αλλά σκέπτονται παγκόσμια. Οι πολλές μικρές νίκες για την προστασία της άγριας ζωής, την αλλαγή προτύπων συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον, και την αλλαγή συμπεριφοράς και προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις επιστημονικές τεκμηριώσεις, έχουν ανοίξει το δρόμο σε ένα διαφορετικό αύριο με όραμα για τον άνθρωπο και τη φύση. Σήμερα, τριάντα μία (31) οργανώσεις και φορείς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που ζητούν να αναληφθούν δράσεις πριν να είναι αργά, και δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. (Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

 

Να αναλάβουμε Δράση

– Η εφαρμογή και τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, και των διεθνών συνθηκών προστασίας, δεν μπορεί να είναι περιστασιακή ή μεμονωμένη.

– Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν υπηρετείται όταν χωροθετούνται αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα σε ζώνες αυστηρής προστασίας της άγριας ζωής, ενίοτε δε και στο όνομα της προστασίας του ίδιου του πλανήτη και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

– Η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε «πράσινη» ούτε «καινοτόμα» αν στηριχτεί στην διαφαινόμενη αλόγιστη χρήση και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Θα είναι μια ξεπερασμένη κι αποτυχημένη συνταγή.

– Ο κόσμος, και ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση, και το ζητούν έντονα. (Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

 

Ιστορικοί Περίπατοι 

 Μετά από πολύμηνη διακοπή, λόγω πανδημίας, ξεκινάνε οι  ιστορικοί περίπατοι που οργανώνει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Το Σάββατο 12 Ιουνίου, συναντιόμαστε στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής (μπροστά από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης). Από εκεί θα ξεκινήσουμε τον περίπατο με τίτλο «Η ¨πτώση¨ της Καισαριανής». Τι έγινε στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών στις 7 Δεκεμβρίου 1944; Πώς έφτασαν τα άρματα μάχης της Ορεινής Ταξιαρχίας στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής στις 18 Δεκεμβρίου και τι έγινε μετά; Τελικά, πώς η Καισαριανή «έπεσε» στα χέρια των Βρετανών στις 29 Δεκεμβρίου 1944; Την Κυριακή 13 Ιουνίου, συναντιόμαστε στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

 

Κατερίνα Γώγου

«Θα ‘ρθεί καιρός»

«Θα ‘ρθεί καιρός που θ’ αλλάξουν τα πράματα.
Να το θυμάσαι Μαρία.
Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι
που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη
– μη βλέπεις εμένα – μην κλαις. Εσύ είσ’ η ελπίδα
άκου θάρθει καιρός
που τα παιδιά θα διαλέγουνε γονιούς
δε θα βγαίνουν στην τύχη
Δε θα υπάρχουν πόρτες κλειστές
με γερμένους απέξω
Και τη δουλειά
θα τη διαλέγουμε
Δε θά `μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.
Οι άνθρωποι – σκέψου! – θα μιλάνε με χρώματα
κι άλλοι με νότες
Να φυλάξεις μοναχά
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές
απροσάρμοστοι καταπίεση μοναξιά τιμή κέρδος εξευτελισμός
για το μάθημα της ιστορίας.
Είναι Μαρία – δε θέλω να λέω ψέματα –
δύσκολοι καιροί.
Και θάρθουνε κι άλλοι.
Δεν ξέρω – μην περιμένεις κι από μένα πολλά –
τόσα έζησα τόσα έμαθα τόσα λέω
κι απ’ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά:
«Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».
Θα την αλλάξουμε τη ζωή
παρ’ όλα αυτά Μαρία.
»

 

 

Έρχεται το 10ο Φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών στο Τρένο στο Ρουφ

Οι υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν και το 10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» έρχεται να εγκαινιάσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ στην απλόχωρη open-air. Από 11 έως και 20 Ιουνίου καθημερινά από τις 19:30 έως τις 23:30, δεκάδες νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν πρωτότυπες performances σε μία 10ήμερη σκυταλοδρομία δημιουργικής έκφρασης και πρωτοπορίας. Η Τατιάνα Λύγαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, σημειώνει ότι «ο εγκλεισμός και τα ερεθίσματα που προκάλεσε φέτος η πανδημία ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες και οδήγησαν σε μία έκρηξη συσσωρευμένης δημιουργικότητας. Οι αιτήσεις συμμετοχής στο φετινό Φεστιβάλ από τους τομείς του Θεάτρου, του Χορού, της Μουσικής και των Εικαστικών ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο. Ο αποκλεισμός όμως των εσωτερικών χώρων λόγω των υγειονομικών μέτρων και η αναγκαστική παρουσίαση των performances αποκλειστικά και μόνο στον υπαίθριο χώρο της Αποβάθρας, περιόρισε αναγκαστικά τον αριθμό των συμμετεχόντων και απέκλεισε πολλά από τα θεατρικά και εικαστικά δρώμενα δίνοντας έμφαση κυρίως σε performanceς σύγχρονου χορού.

 

 

Αποχώρησε από το Ρολάν Γκαρός η Ναόμι Οσάκα” 

Η 23χρονη κορυφαία τενίστρια, φαβορί για την κατάκτηση του κορυφαίου τουρνουά, δεν “αποχώρησε” με ή χωρίς εξομολογήσεις. Εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφού πρώτα της επιβλήθηκε 15.000 ευρώ πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τον πρώτο αγώνα, τον οποίο σημειωτέον κέρδισε. Και αφού αγνοήθηκε η παράκλησή της να απαλλαγεί από αυτές τις συνεντεύξεις, διότι η ψυχολογική της κατάσταση είναι εύθραυστη, η πίεση αβάσταχτη και η κατάθλιψη από την οποία πάσχει επιδεινώνεται. Αλλά οι συνεντεύξεις είναι υποχρεωτικές διότι το άθλημα-άθλημα αλλά το θέαμα- θέαμα. Και ο πρωταθλητισμός απάνθρωπος. Η Ναόμι έβαλε την υγεία της πάνω από το κέρδος και αποχώρησε. Και θα πληρώσει ακριβά την αποχώρησή της και σε χρήμα και στη μελλοντική της καριέρα. Αλλά μας έδωσε έναν καλό λόγο να ελπίζουμε ότι η κρεατομηχανή δεν αλέθει τα πάντα. Ότι η ψυχική ασθένεια πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ότι η υγεία πρέπει πάντα να αξιολογείται πάνω από το χρήμα. Και την χειροκρότημα. (Ευγενία Λουπάκη)

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

photo: eepf.gr 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter