Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Νίκη των εργαζόμενων στην e-food

Ως μεγάλη νίκη των εργαζόμενων στην e-food μπορεί να λογιστεί η απόφαση της εταιρίας να μετατρέψει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους. Στην ανακοίνωση προχώρησε η ίδια η εταιρία σήμερα Πέμπτη, μία μέρα μετά τις μαζικές μοτοπορείες των εργαζομένων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημειώνει ακόμα ότι “οι άνθρωποί της είναι η κινητήρια δύναμη” της εταιρείας, αλλά και ότι η κριτική που ασκήθηκε «βοήθησε» στη λήψη της σωστής απόφασης (Πηγή: Left.gr)

 

«Φρένο» στις διώξεις κατά εκπαιδευτικών και υγειονομικών

«Φρένο» στις διώξεις κατά εκπαιδευτικών και υγειονομικών βάζει με διευρυμένη εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εισαγγελείς έχουν τον αποκλειστικό λόγο για την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά δασκάλων, καθηγητών, γιατρών και νοσηλευτών που μηνύονται από «αντιεμβολιαστές» με «εμφανή την πρόθεση να αποτρέψουν την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου». Αναλυτικά, ο κ. Πλιώτας με την εγκύκλιό δίνει σε όλους τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών σαφείς οδηγίες, με βάση τη νομοθεσία, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη οι αντιεμβολιαστές και οι αρνητές των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test), όταν στρέφονται με μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και οι περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, που μπορεί να κατευθύνονται -εκτός άλλων- και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων πολιτών.

 

Γκάι Στάντινγκ

Καθηγητής και ερευνητής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Βασικού Εισοδήματος, επίτιμος και καθηγητής πολλών Πανεπιστημίων και παλαιότερα συνεργάτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) αλλά του Νοτιοαφρικανού προέδρου Μαντέλα, ο Γκάι Στάντινγκ θεωρείται «γκουρού» της ιδέας του Βασικού Εισοδήματος. Βρίσκεται στην Αθήνα με την ευκαιρία των τριήμερων εκδηλώσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα.

 

Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Η ιδέα έγκειται στο ότι κάθε νόμιμος κάτοικος της χώρας πρέπει να παίρνει ένα μηνιαίο μικρό ποσόν ως οικονομικό δικαίωμα. Θα καταβάλλεται ξεχωριστά σε κάθε άνδρα, κάθε γυναίκα και ένα μικρότερο ποσόν σε κάθε παιδί, που θα δίνεται στη μητέρα ή σε όποια την αναπληρώνει. Είναι σημαντικό ότι θα πληρώνεται άνευ όρων και δεν θα απευθύνεται μόνο στους «φτωχούς». Θα πληρώνεται ανεξάρτητα από την οικογενειακή, οικογενειακή ή εργασιακή κατάσταση. Όντας ίσο, θα έτεινε αυτόματα να μειώσει την εισοδηματική ανισότητα, αλλά μπορεί να αποφασιστεί πολιτικά ότι θα φορολογηθεί στους πλουσιότερους ως εισόδημα. Θα πρέπει να υπάρχουν συμπληρωματικές ενισχύσεις και παροχές για άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, καθώς ο στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή σε όλους ίσου βασικού εισοδήματος. Δεν θα χάνατε το βασικό σας εισόδημα εάν είχατε εισοδήματα από απασχόληση ή παραγωγική δραστηριότητα. Αλλά η μεγάλη αρετή του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος σε σύγκριση με τα δοκιμασμένα προγράμματα, που απευθύνονται μόνο στους φτωχούς, είναι ότι αφαιρεί τη χειρότερη «παγίδα φτώχειας», που σημαίνει ότι δεν αποθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν χαμηλόμισθες δουλειές, όπως κάνει το ισχύον σύστημα. (Πηγή: Εφ. Συν, Γιάννης Κιμπουρόπουλος)

 

Μπιενάλε της Αθήνας

Η Μπιενάλε της Αθήνας ξέρει να κρατάει τις «παραδόσεις» της, ενώ βρίσκεται μέσα και μπροστά από την εποχή μας. Κατ’ αρχάς ενεργοποιεί εμβληματικά, εγκαταλειμμένα κτίρια του αθηναϊκού κέντρου, δίνοντάς τους νέα πνοή και προοπτική με τη δύναμη της σύγχρονης τέχνης. Δεύτερον, προτείνει πρωτοποριακά έργα, ριζοσπαστικές παρεμβάσεις κυρίως από νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που θα συζητηθούν. Τρίτον, θέτει επί τάπητος και διερευνά κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, με τολμηρή οπτική, καλλιεργώντας προβληματισμό και συζητήσεις. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με τους πολιτιστικούς συντάκτες οργανώνει ένα «pre-preview» (όπως θα λέγαμε στα… ελληνικά), λίγες μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια, για μια πρώτη «ώσμωση», όπου συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: τα κτίρια που θυμίζουν εργοτάξιο μεταμορφώνονται «εν μιά νυκτί» σε λειτουργικούς εκθεσιακούς χώρους…Αυτό το «θαύμα» ζήσαμε χθες, όταν επισκεφτήκαμε «τροχάδην» τα τρία βασικά κτίρια της φετινής 7ης Μπιενάλε στην καρδιά της Αθήνας, με τίτλο «Eclipse/Εκλειψη» που οργανώνεται από 24 Σεπτεμβρίου έως 28 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 καλλιτεχνών με έδρα τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη. (Πηγή: Εφ. Συν,  Παρή Σπίνου)

 

Συγκλονιστικό το τελευταίο «αντίο» στον Ντούσαν Ίβκοβιτς

Ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησε σήμερα για το αιώνιο ταξίδι του, καταφέρνοντας, ακόμη κι έτσι, με τον θάνατό του, να ενώσει την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία μέσα από μερικά από τα πιο επιφανή μπασκετικά της τέκνα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην κηδεία του «σοφού» του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποκτούν τη δική τους συμβολική σημασία και συμβαδίζουν τρόπον τινά με το μεγάλο παράπονο του «Ντούντα», πως η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα μπορούσε να κοντράρει ακόμη και την πρώτη και αυθεντική Ντριμ Τιμ. Σε μια συγκλονιστική στιγμή, μερικά από τα αγαπημένα του «μπασκετικά» παιδιά κουβάλησαν το φέρετρό του για το τελευταίο αντίο: Οι Σέρβοι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Κροάτης Ντίνο Ράτζα, ο Μαυροβούνιος  Ζάρκο Πάσπαλι και ο Σλοβένος Γιούρι Ζντόβτς.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

Κεντρική φώτο: efsyn.gr/

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter