Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Η Επέλαση της Όμικρον

Δεν λέει να υποχωρήσει η νόσος Covid-19 που συνεχίζει ακάθεκτα την εξάπλωσή της στη χώρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.772 (σε σύνολο 412.913 διαγνωστικών ελέγχων), εκ των οποίων 65 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο 4,79% το ποσοστό θετικότητας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.632.641, εκ των οποίων το 49,8% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 577 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 7.295 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ τα 1.939 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι άλλοι 72 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο κατά το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο συγκρίνοντας τα χθεσινά με τα σημερινά στοιχεία προκύπτει ότι οι θάνατοι είναι 77. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.809 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον 679, από 664 χθες. Το 60,1% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, ενώ τo 79,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (ποσοστό: 83,21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (16,79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.884 ασθενείς. (Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών)

 

Δημαιρεσίες στο δήμο Γλυφάδας

Δημαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Γλυφάδας, με τον Στρατή Παναγάκο να διαδέχεται την Νατάσσα Αργυροπούλου στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δημαιρεσίες για την εκλογή νέου Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής διεξήχθησαν σε ομόθυμο κλίμα, στην άνετη αίθουσα του Διασχολικού Κέντρου, σε έναν άρτια διαμορφωμένο χώρο με υπολογιστές οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση τριών μέτρων ο ένας από τον άλλον. Την ελπίδα ότι «σύντομα θα περάσουμε τον κάβο της πανδημίας και θα ξεκινήσουν οι διά ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου» εξέφρασε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Παρόντα ήταν 34 επί συνόλου 42 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν μέσω Διαδικτύου, από το σπίτι, τη διαδικασία αλλά δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Της διαδικασίας προήδρευσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Περικλής Δορκοφίκης. Οι ψηφοφορίες έγιναν με κάλπη. Ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ιατρός καρδιολόγος Στρατής Παναγάκος, είχε διατελέσει Πρόεδρος και κατά την προηγούμενη θητεία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Τζούβελης, ενώ Γενικός Γραμματέας επανεξελέγη ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης. (Πηγή: Δήμος Γλυφάδας-Γλυφάδα Metropolitans)

 

Ιστορία και Μνήμη Αη Στράτη

«…Σήμερα αν βρεθείς στον Άη Στράτη και ανηφορίσεις στον λόφο του Άη Μηνά, για να προσκυνήσεις, να τιμήσεις τη μνήμη των εξορίστων του νησιού, αισθάνεσαι, αρκεί να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου, την άυλη παρουσία αυτών των ανθρώπων, των βασανισμένων όλων των νησιών. Τίποτα από κει πάνω δεν μαρτυρά το αποτρόπαιο της εξορίας, του περιορισμού της ζωής κάποιων πολιτών. Από ψηλά δεν αντιλαμβάνεσαι ότι λίγο πιο κάτω, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, εκεί στην ύπαιθρο διαβιούσαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Ακόμα κι αν περπατήσεις στον χώρο των στρατοπέδων, όσο προσεκτικά κι αν κοιτάξεις, δεν θα εντοπίσεις στοιχεία, κατάλοιπα της ζωής των κρατουμένων. Ο χρόνος, τα στοιχεία της φύσης –αγέρηδες και κυρίως πλημμύρες–, η βλάστηση τα εξαφάνισαν. Περπατώντας στην παραλία, στους δρόμους του χωριού, νιώθεις κάποιες σκιές να σε συντροφεύουν– είναι του Γληνού, του Βάρναλη, του Λουντέμη, του Κορνάρου, του Κατράκη, του Καρούσου, του Φαρσακίδη, του Βουρνά, του Λειβαδίτη, του νεαρού Πατρίκιου, τόσων άλλων. Ακούς κάποιον να απαγγέλλει: «Βρισκόμαστε δω πέρα, κάπου τρεις χιλιάδες/ άνθρωποι απλοί, δουλευτάδες, γραμματιζούμενοι/ με μια τρύπια κουβέρτα στον ώμο μας/ μ’ ένα κρεμμύδι, πέντε ελιές κ’ ένα ξεροκόμματο φως στο ταγάρι μας/ άνθρωποι απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο/ άνθρωποι που δεν έχουμε άλλο κρίμα στο λαιμό μας/ εξόν μονάχα που αγαπάμε όπως και συ/ τη λευτεριά και την ειρήνη». Γυρνάς και αντικρίζεις τη μορφή του Ρίτσου. Όλοι τους επιζούν στις καρδιές μας, πάνω από μισό αιώνα· όσο κι αν επιχειρείται η διαστρεβλωτική αποσιώπηση. Η Ιστορία κι η Μνήμη έχουν καταγράψει εξόριστους και διώκτες.» (Πηγή Εφ.Συν- Αριστείδης Καλαργάλης)

 

Αφγανή μάνα πέθανε από το κρύο, ντύνοντας με τα ρούχα της τα παιδιά της»

Πρώτο κείμενο της νέας χρονιάς στην ΑΥΓΗ, αν έχει νόημα η μάταιη προσπάθεια αρίθμησης του απροσμέτρητου και η οριοθετημένη τακτοποίηση του αχανούς. Και πολύ περισσότερο, αυτή η προσπάθεια γίνεται μάταιη όταν μιλάς για το σύνορο που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο. Το σύνορο που χωρίζει το οντολογικό μυστήριο του επέκεινα από το έγκλημα που σε στέλνει παράωρα στην επικράτεια του χαμού χωρίς να έχεις φταίξει σε τίποτα. Τι να αριθμήσεις και τι να διαχωρίσεις μέσα στον χρόνο όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν μαρτυρικά, πιασμένοι στα συρματοπλέγματα μιας φρικιαστικής οικοπεδοποίησης του κόσμου και ενός ιδιοκτησιακού παραλογισμού του χρόνου, στο πλαίσιο ενός ανθρωποβόρου δούναι και λαβείν με σκοπό την αύξηση «του αβίωτου προς άγρα του αβρώτου».Αντιγράφω τον τίτλο της είδησης από τον, πάντοτε ευαίσθητο στους τριγμούς της οδύνης, ιστότοπο «Arti news»: «Αφγανή μάνα πέθανε από το κρύο, ντύνοντας με τα ρούχα της τα παιδιά της». Το έγκλημα διεπράχθη (διότι για διάπραξη εγκλήματος μιλάμε και όχι για φυσικό θάνατο) στα σύνορα του Αφγανιστάν και της Τουρκίας. Η γυναίκα δεν «εκοιμήθη» όπως οι Μητροπολίτες. Η γυναίκα αυτή, η μάνα αυτή, οδηγήθηκε ως homo sacer στον θάνατο, διότι «ενύσταξε η ψυχή της από ακηδίας». Και πάγωσε η ψυχή της από ένα φονικό σύστημα που οδηγεί τους αδύναμους κατά χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, στην παγωνιά του θανάτου. (Πηγή: Αυγή, Κώστας Καναβούρης)

 

Λύκοι στην Πάρνηθα

«Τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική που αποκαθιστά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την περιβαλλοντική ισορροπία», αποτελεί η επανεμφάνιση, με φυσικό τρόπο, του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο «Αρκτούρος» σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα, τονίζοντας ότι η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί τη συνεπή και υπεύθυνη στάση απ’ όλους (Πολιτεία, φορείς, πολίτες).Παράλληλα, επισημαίνει ότι για να μην εξοικειώνονται τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία ή να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, δεν ταΐζουμε ποτέ και για κανέναν λόγο τα άγρια ζώα. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας. «Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και απ’ όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων», τονίζεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την οργάνωση, ο «Αρκτούρος» ήδη από το Νοέμβριο ήταν σε επικοινωνία με το Καταφύγιο Μπάφι, προτείνοντας δράσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξοικείωσης του πληθυσμού με την ανθρώπινη παρουσία. (Πηγή: Αρκτούρος TVX )

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter