Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Κάθε Παρασκευή:
Περισκόπιο στη Γλυφάδα,
στην Ελλάδα,
στον Κόσμο
Σχεδία Αλληλεγγύης
Κυκλοφόρησε η «σχεδία» Δεκεμβρίου 2019 (τεύχος #76). Τα σημεία πώλησης βρίσκονται στα κεντρικά σημεία της πόλης και θα συναντήσουμε τους πωλητές στις εξόδους του μετρό, καθώς και έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα Το τεύχος 76 είναι αφιερωμένο στη «σχεδία» της οικονομίας και των εκπλήξεων όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site του περιοδικού «..Καθόμαστε στο τραπέζι της εξοικονόμησης, δοκιμάζουμε το μπιζέλι που τσικνίζει, αποχαιρετούμε τα όπλα, εστιάζουμε τον φακό μας στα χρώματα της τρυφερότητας, κοντοστεκόμαστε γαστρονομίας και πολιτισμού γωνία, αναλογιζόμαστε για τη νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε, καταφεύγουμε στη γραφή της επιβίωσης…»
Πολύχρωμο Σχολείο
Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου διέκοψε πρόγραμμα επιμόρφωσης για την πρόληψη των διακρίσεων με βάση το φύλο στο Δήμο Γλυφάδας υποκύπτοντας στις αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων καταγγέλλει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ήταν σε συνεργασία με το Πολύχρωμο Σχολείο, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας κα Μελίνα Χαρατσίδου και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ κ. Ηλία Γκότση σε παραιτήσεις από τις θέσεις τους. (Αυγή, Κατερίνα Μπρέγιαννη)
Μελίνα Χαρατσίδου
«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρέθηκα για πρώτη φορά στα εικοσιένα (21) έτη που εργάζομαι ως επιστημονικά υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας, διακόπτοντας μια δράση και συγκεκριμένα μια βιωματική εκπαίδευση που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α΄ θμιας και Β΄ θμιας και στηρίζεται στο παιδαγωγικό υλικό «Το σχολείο που μας χωράει». Η βιωματική αυτή εκπαίδευση είναι 8 τετράωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων και άρχισε να υλοποιείται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Γλυφάδας από τις 28 Νοεμβρίου 2019. Στόχος της εκπαίδευσης είναι η ενδυνάμωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στην πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού με κύριο άξονα την ταυτότητα, την έκφραση φύλου και τον ερωτικό / σεξουαλικό προσανατολισμό…»
Το Αόρατο Ορατό
Και συνεχίζει η κα Χαρατσίδου: «…Προσπαθώντας να κατανοήσω, να εμπεριέξω, να αντιληφθώ το λόγο αυτού του αιτήματος, επιχείρησα να εξηγήσω ότι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, αποσκοπούσε στο να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος στα σχολεία, να μειωθεί η βία, να κάνουμε το αόρατο ορατό εφόσον όσο δε μιλάμε, όσο κρύβουμε, όσο κάνουμε σαν να μην υπάρχει, συμπιέζουμε και συντρίβουμε ανθρώπους δημιουργώντας αποκλεισμούς που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν οδηγούν σε λειτουργικότητα και δεν μαρτυρούν αγάπη στον άνθρωπο….»
Ηλίας Γκότσης, ΟΚΑΝΑ
«…Αν χάνονται αυτές οι μάχες και αυτά τα προγράμματα τότε αυτοί που τα μπλοκάρουν είναι, χωρίς να το αντιλαμβάνονται ίσως, συνεργοί. Συνεργοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι..» ( Νόρα Ράλλη, «Εφ.Συν»)
Σύλλογος Εκπαιδευτικών
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε Γλυφάδας με ομόφωνο ψήφισμα πήρε θέση και μίλησε για μεσαίωνα και σκοταδισμό: «…Πώς γίνεται κάποιος εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας να αποφασίζει για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και το περιεχόμενο των συναντήσεων των εκπαιδευτικών; Πώς είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή και με όσα συμβαίνουν, ζητήματα που αφορούν σε διακρίσεις όχι μόνο να μη συζητούνται και να θεωρούνται ως μη σημαντικά αλλά και να απαγορεύονται από διάφορους κύκλους; Όλο αυτό θυμίζει μεσαίωνα, είναι σκοταδισμός και ευνοεί την ανάπτυξη ρατσιστικών συμπεριφορών. Δεν ανήκει στις αρμοδιότητες κανενός δημάρχου, να εγκρίνει το περιεχόμενο και την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων πόσο μάλλον να τα διακόπτει, υπερβαίνοντας το θεσμικό του ρόλο…»
Δημοσθένης Δαββέτας, Ποιητής
Βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι η ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όχι για να κλείνουν στόματα και να πνίγονται οι σκέψεις, αλλά το αντίθετο, για να ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις.
Των Βουνών η Μελωδία
Την Τετάρτη 18/12 πραγματοποιήθηκε τελικά η συναυλία ενάντια στη λεηλασία της φύσης στην Αθήνα που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δυναμική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά τη μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στη λεηλασία της φύσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι σε αυτήν συμμετείχαν πολλές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, το φράγμα της Μεσοχώρας, η καταστροφή των βουνών και των ποταμών, ομάδες που μάχονται ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών εργοστασίων στη Ζήρεια, την Οίτη, την Ικαρία, την Άνδρο, την Τήνο, την Κρήτη, τον Πάρνωνα, τη Μάνη, τον Καβομαλιά, την Εύβοια, τον Κίσσαβο, την Πίνδο, τα Άγραφα και αλλού.
WWF–PRADO
Το WWF συμπράττει με το μουσείο PRADO για την κλιματική αλλαγή. Επιλέχθηκαν τέσσερα έργα τέχνης που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου και «πειράχτηκαν» από ειδικούς μεταβάλλοντας την εικόνα προκειμένου να γίνουν εμφανείς οι αλλαγές στο περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή.
Άντονι Χόπκινς
«…Με το χιούμορ και το γέλιο δίνουμε μια αίσθηση ανεκτικότητας στους άλλους.
Όλοι είμαστε θυμωμένοι, πικραμένοι, δεν μιλάμε μεταξύ μας, ζούμε μες στην αγωνία και στην οργή αφού αισθανόμαστε ότι οδηγούμαστε προς την εξαφάνιση από στιγμή σε στιγμή.
Δεν έχω χρόνο λοιπόν να αφιερώσω στη μιζέρια. Καλύτερα να το διασκεδάσω. Γιατί αν πάρω τη ζωή μου σοβαρά πέθανα…»
(Απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε στην Έρση Δάνου και την Eφημερίδα των Συντακτών).
Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.
Κεντρική Photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
follow Γλυφάδα metropolitans on twitter