Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Ενώ το καλοκαίρι επιμένει, τη Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του αγιασμού με μάσκες και πολλά αλαλούμ. Το Υπουργείο Παιδείας διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι όλα είναι έτοιμα, όλα οκ και οι μαθητές θα βρουν στα θρανία τους τα βιβλία μαζί με τις μάσκες και τα παγουρίνια. Εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται και ζητούν επίμονα (αλλά ποιος ακούει) τμήματα με δεκαπέντε μαθητές ανά τάξη, διορισμούς αναπληρωτών και καθαριστών στα σχολεία.

Όλα αυτά στη σκιά της πυρκαγιάς στη Μόρια. Δεν είναι λύση οι φράχτες, οι πολεμικές επιχειρήσεις, οι κραυγές και οι κορώνες λέει η αντιπολίτευση ενώ οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων και των μέτρων προστασίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Μόρια. Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί είναι για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο και  η ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός μας θυμίζει ότι η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για όλα, ακόμα και την κλιματική αλλαγή.

 

Δεν είναι λύση οι φράχτες,  οι κραυγές και οι κορώνες

Με άρθρο του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, επικρίνει την κυβέρνηση για το δόγμα της αποτροπής που επέλεξαν να ακολουθήσουν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. «…Δεν είναι λύση οι φράχτες, οι πολεμικές επιχειρήσεις, οι κραυγές και οι κορώνες. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, ή δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα, ή κοροϊδεύει με το μάτι στραμμένο στην επανεκλογή του, δίνοντας τροφή στο τέρας της ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση οφείλει να ανατρέψει τις έως τώρα ανεδαφικές πολιτικές της και να δώσει λύσεις, ειδικά τώρα, εν μέσω μίας πανδημίας με πολύ αβέβαιο μέλλον. Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταναστευτική πολιτική που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε και θα απαιτήσουμε τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ένωσης, χωρίς εξαιρέσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε η φυλακή, ούτε το καθαρτήριο των παγκόσμιων προσφυγικών ροών, χωρίς αυτό να αθωώνει τις κυβερνητικές επιλογές που επιφέρουν εκρηκτικές συνέπειες, παρότι οι ροές έχουν παγώσει, ενώ στη χώρα βρίσκονται μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο…» (Εφ. Συν, Πέτρος Κόκκαλης)

 

Γιατροί του Κόσμου

Ένα ακόμα τραγικό γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την Ελληνική και Ευρωπαϊκή αδυναμία να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα και ανθρωπισμό μια εξελισσόμενη κρίση, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια. Όπως αναφέρουν, η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια χθες το βράδυ δεν είναι η πρώτη. «Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ’ επανάληψη καεί μερικώς, αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Έχουμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν στην Μόρια, θανάτους στο έδαφος της Ελλάδας και της Ευρώπης, θανάτους σε καιρό ειρήνης και όχι σε περιβάλλον πολέμου που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπερίσχυε ο σεβασμός στο ανθρωπιστικό ιδεώδες και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.(Πηγή: TVX)

 

Συγκέντρωση τροφίμων για την Μόρια

Σήμερα Παρασκευή 10/09 στο Στέκι Μεταναστών ( Τσαμαδού 13) συγκεντρώνουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τον προσφυγικό πληθυσμό που έχει βρεθεί για άλλη μια φορά στο σημείο μηδέν μιας βάρβαρης διαδρομής ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στους πρόσφυγες.  Η αλληλεγγύη και η αντίσταση θα είναι η απάντηση μας!

 

Λίστα αναγκών:

 

-Τρόφιμα μακράς διάρκειας

-Ξηρά τροφή

(ζυμαρικά, ρύζι-μπάρες σνακς κτλ)

-Γάλατα (κυρίως παιδικά)

-Αποξηραμένα φρούτα

-Νερά

-Βρεφικές τροφές (φρουτόκρεμες)

-Υπνόσακους

-Σκηνές

-Πάνες

-Σεντόνια/Κουβέρτες

-Ρούχα

-Σκεύη μαγειρικής

(Πηγή: Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13)

 

 

Ένα παιδί μετράει μάσκες

Στην Ελλάδα, ο κορωναϊκός αρνητισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «ελληνοχριστιανισμού»: καθοδηγείται «πνευματικά» από κληρικούς κάθε βαθμίδας (από ιερείς που δεν τους αφήνει να κοιμηθούν το του Παπαφλέσσα τρόπαιον έως τον Αμβρόσιο και τον Μόρφου Νεόφυτο, αλλά και από τις κιτρινοφυλλάδες που εμπορεύονται προφητείες, θαύματα και παιδαριώδη συνωμοσιολογία) και καταχράται τη σημαία, εμφανίζοντάς την σαν άλλοθι και σαν συντριπτικό επιχείρημα. Στο ιδρυτικό ιντερνετικό προσκλητήριο είδαμε την ανυπεράσπιστη έτσι κι αλλιώς σημαία σαν φόντο και πάνω της το σκίτσο ενός μαθητή, φορτωμένου το σακίδιό του. Στη μάσκα ήταν γραμμένο το σύνθημα «I can’t breath». Κλοπή ηθικής περιουσίας. Η μάσκα δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα μόνο από τα μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση, απρόθυμη να αποδεχτεί πως η ευθύνη της δεν περιορίζεται στη μασκοφορία και στο παγουρίνο, ψευτοκαλύπτεται πίσω από διαβλητά μαθηματικά του τύπου «τι 15 μαθητές, τι 20, τι 27», που αναπαράγουν το πνεύμα του τίτλου της παλιάς κωμωδίας, «Τι 30, τι 40, τι 50». Τίποτε το κωμικό, όμως, δεν υπάρχει εδώ. Απλώς δίνονται πατήματα στους αρνητές. (Πηγή: Καθημερινή, Παντελής Μπουκάλας)

 

Προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Η δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα» έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

  • Άμεση πρόσληψη καθαριστών /τριών
  • Φροντίδα για τους τραπεζοκόμους στα ολοήμερα σχολεία
  • Ενίσχυση από το Δήμο με μάσκες μιας χρήσης για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες εγκαίρως
  • Να προμηθευτούν όλα τα σχολεία θερμομετρητές για να γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση
  • Να συνεχιστεί η λειτουργία του συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων για να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός. (Πηγή: Ανατροπή στη Γλυφάδα)

 

Άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας 

  • Άμεση συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας του Δήμου για να προχωρήσει η κατασκευή λυόμενων αιθουσών με τις υπάρχουσες προδιαγραφές ώστε να αποσυμφορηθούν οι πιο πολυπληθείς σχολικές μονάδες.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση η πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για να καλύψουν την αύξηση των τμημάτων.
  • Διερεύνηση δυνατότητας απογευματινής λειτουργίας σχολείων μεγαλύτερων βαθμίδων εκπαίδευσης
  • Ίδρυση παραρτήματος του Κέντρου Υγείας στην Τερψιθέα

 

Σταμάτησε τις δοκιμές του εμβολίου  η AstraZeneca

Τις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «πάγωμα» προκάλεσε ανεξήγητη ασθένεια σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα, ενώ σταμάτησαν ακόμα και οι δοκιμές του τελευταίου σταδίου. Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, ενώ η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του χρόνου. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας, από μία ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια του Covid-19. Από αυτή την ποσότητα στην Ελλάδα αναλογούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τις οποίες θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις. (Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters)

 

Συναγερμός από καλλιτέχνες, δημιουργούς

«Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα… Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα – Ακρόαμα, σημαίνουμε συναγερμό! Βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί από εμάς κάτω και από αυτά. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας. Αιτία αποτελούν οι Κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε εντατικά με μια μορφή εργασίας που απαιτεί συνδυασμό πνευματικής και σωματικής δραστηριότητας, που απαιτεί αφιέρωση και σκληρά ωράρια. Άπειρες εργατοώρες για μελέτη, σχεδιασμό και εξάσκηση, που τις περισσότερες φορές είναι απλήρωτη. (Πηγή: Left.gr)

 

Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί

Ζούμε σε μια διεφθαρμένη κοινωνία που ελέγχει την υγεία, την αγροτική παραγωγή, την ενέργεια – και οι εξουσιαστικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στις χώρες ή στα άτομα την αυτονομία που δικαιούνται. Ακόμα και η τεχνολογία: είναι πολύ ωραίο, ας πούμε, που έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε εξ αποστάσεως, από την άλλη, όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο θάνατος του Φλόιντ ήταν τρομακτικός -μάλιστα και στη Γαλλία έχουμε παρόμοια περιστατικά- κι ελπίζω ότι θα γίνει αφορμή για την αλλαγή νοοτροπίας. Η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη, το να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αν έχεις κάτι που μπορεί να βοηθήσει, μοιράσου το. Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για όλα, ακόμα και την κλιματική αλλαγή. Η ένωση της ανθρωπότητας είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας στον πλανήτη κατά τη γνώμη μου. (Εφ. Συν. συνέντευξη της Ζιλιέτ Μπινός στην Έρση Δάνου, 14.08.20)

 

I am Greta

Πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας έκανε ένα ντοκιμαντέρ για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη Σουηδή μαθήτρια που έγινε παγκόσμιο σύμβολο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενέπνευσε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον». Στο «I am Greta» ο Νέιθαν Γκρόσμαν κινηματογράφησε για ένα χρόνο την καθημερινότητα της Τούνμπεργκ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα. «Επιτύχατε να με παρουσιάσετε όπως είμαι και όχι όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι το θυμωμένο, αφελές παιδί που κάθεται στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών φωνάζοντας στους παγκόσμιους ηγέτες. Επειδή δεν είμαι αυτό το άτομο», είπε η ακτιβίστρια προσθέτοντας το εξής: «Νομίζω ότι με έκανε σίγουρα να μοιάζω με ένα ντροπαλό σπασικλάκι, αυτό που είμαι». Η Γκρέτα, που επέστρεψε στα θρανία τον περασμένο μήνα μετά από έναν χρόνο ακτιβισμού για το περιβάλλον αλλά επανέλαβε τις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, τόνισε την ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που επισκιάστηκε από την πανδημία του νέου κορονωϊού, να παραμείνει προτεραιότητα. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter