Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Η Δημοκρατία στην Αμερική σε κρίση

«Οι χθεσινές εικόνες από την Ουάσινγκτον εντυπωσίασαν τον πλανήτη αλλά δεν πρέπει να παραξενεύσουν κανέναν. Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν ένα σενάριο που πολλοί αναλυτές είχαν φέρει στο προσκήνιο, μήνες πριν και ιδιαίτερα μετά τις αναταραχές του περασμένου καλοκαιριού. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, και τη δραματική εν τέλει ανατροπή του αποτελέσματος υπέρ του Τζο Μπάιντεν το βράδυ των εκλογών, η έκπληξη της επόμενης μέρας και των επόμενων εβδομάδων ήταν ότι δεν είδαμε τότε τις σημερινές εικόνες. Εικόνες που είχαμε δει τον περασμένο Μάιο, όταν οπλισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κυβερνείο της πολιτείας του Μίσιγκαν…» (Πηγή: Left.gr, Πέτρος Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Emmanuel College της Βοστώνης, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών – ΕΝΑ)

 

Αγεφύρωτες διαφορές

«…Η Αμερική σήμερα πιστοποιεί ότι έχει τα ίδια θέματα εμπιστοσύνης προς το δημοκρατικό πολίτευμα και τους εδραιωμένους θεσμούς του που ταλανίζουν και άλλες αναπτυσσόμενες δημοκρατίες τον 21ο αιώνα. Επίσης, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές περασμένων δεκαετιών, έχουν μεγιστοποιήσει τις οικονομικές ανισότητες και έχουν εδραιώσει δύο διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές οντότητες με αγεφύρωτες διαφορές, που σπρώχνουν τον πολιτικό λόγο στο απόλυτο του «πεζοδρομίου» και μακριά από τη θεσμική διαπραγμάτευση του κοινοβουλευτισμού. Τα γεγονότα της Ουάσινγκτον δεν πρέπει να μας εκπλήξουν αλλά να πιστοποιούν ότι το πολίτευμα της δημοκρατίας είναι σε βαθιά κρίση και η Αμερική δε χαίρει κάποια ιδιαιτερότητας.» …» (Πηγή:Left.gr, Πέτρος Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Emmanuel College της Βοστώνης, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών – ΕΝΑ)

 

Ο δικός τους καθρέφτης

«Στο Καπιτώλιο δε μπήκαν «αγανακτισμένοι» ή «διαδηλωτές» ή «όχλος», όπως βολικά αρέσκονται να ψελλίζουν τα ελληνικά μιντια. Εισέβαλαν, με την ανοχή ή ακόμα και τη διευκόλυνση της αστυνομίας, ένοπλα ακροδεξιά καθάρματα, στην πλειονότητα τους λευκοί μεσοαστοί άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων με ισχυρές διασυνδέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Αυτοί που μετατρέπουν την alt right σε κυβερνητικό λόγο, που δίνουν κυβερνητικά αξιώματα σε ορκισμένα ακροδεξιά στελέχη, που κανονικοποιούν το ρατσιστικό λόγο, που εκθρέφουν μακεδονομάχους και τουρκοφάγους, που υποκινούν τη δράση ένοπλων πολιτοφυλακών στον Έβρο και τραμπούκικων συμμοριών στη Λέσβο, που κανακεύουν την αστυνομική αυθαιρεσία και τον εναγκαλισμό της με κάθε είδους φασιστικά αποβράσματα, που ντοπάρουν την κοινωνία με εθνικοφροσύνη και θρησκοληψία, ας έχουν υπόψη τους ότι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο είναι δικός τους καθρέφτης…» (Πηγή: Γράφει η Έλενα Ακρίτα στο Facebook: Τρυπώνω-Ξετρυπώνω) 

 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«…Η χρονιά που έφυγε έφερε πολλές αντιξοότητες. Τα δικαιώματά μας, στην εξαιρετική συνθήκη της πανδημίας, τελούν σε καθεστώς διακινδύνευσης και χάνουν την αυταξία τους. Έχουμε πια εισέλθει σε περίοδο επώδυνων πλην αναγκαίων συμβιβασμών και σταθμίσεων. Η προτεραιότητα στην προστασία της υγείας και της ζωής μας είναι μια αυτονόητη, νομικά και ηθικά, επιλογή. Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί στην ελευθερία μας παραμένουν έκτακτοι και προσωρινοί…» (Πηγή: Εφ. Συν. Απόσπασμα από το άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας, «Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα.»)

 

 

Η αμέριστη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

«Εναποθέσαμε ξανά τις ελπίδες μας στο κράτος, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους που το υπηρετούν με αυταπάρνηση. Αντιληφθήκαμε, στην υγειονομική κρίση, τη μεγάλη αξία και της άλλης όψης των δικαιωμάτων, που είναι τα καθήκοντά μας προς τον άλλο, το χρέος της αλληλεγγύης και της φροντίδας. Τα όρια όμως ανάμεσα στη διαφύλαξη του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και στην αναίρεση των δικαιωμάτων μας είναι κάποιες φορές λεπτά. Την επόμενη μέρα προέχει η αμέριστη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στην εποχή της πανδημίας δεν κρίνεται μόνο η ατομική και η δημόσια υγεία, αλλά και η εμπιστοσύνη μας στην πολιτεία και τους θεσμούς της.» …» (Πηγή: Εφ. Συν. Απόσπασμα από το άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας, «Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα.»)

 

Πέτρος Λυμπεράκης για Ελαφονήσι

Πάντως, για τις υπηρεσίες ελέγχου φαίνεται πως πρόκειται για γνωστή και παγιωμένη κατάσταση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες καταγγελίες και βλέπουμε αυτές τις εικόνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (σ.σ. ο ίδιος φορέας εποπτεύει και το Ελαφονήσι). «Υποβάλαμε την καταγγελία στο δασαρχείο και στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σώματα που έχουν ανακριτικά καθήκοντα (δασαρχείο, θηροφυλακή, αστυνομία και λιμενικό). Διαχρονικά αυτό που ζητάμε είναι αυτά τα σώματα να συστήσουν μια αποτελεσματική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος. Ως φορέας διαχείρισης, έχουμε δώσει σε όλους τους φορείς τα νομικά εργαλεία μέσω του προγράμματος Life Natura Themis, ωστόσο όλοι προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους αυτή την ευθύνη», συμπληρώνει ο κ. Λυμπεράκης.

 

«Ούτε μία μήνυση»

Ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επιρρίπτει και ο Κωστής Κουκουράκης, πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που προώθησε το καθεστώς προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή. «Τα ξέρουν όλοι χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ούτε μία μήνυση έστω και κατ’ αγνώστων», λέει ο ίδιος, ενώ αφήνει σαφείς υπόνοιες για τη συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. «Είναι γνωστά τα σχέδια που διατυπώθηκαν στο παρελθόν για κατασκευή τεράστιων ξενοδοχείων στο Ελαφονήσι και οι ορέξεις αυτές κόπηκαν όταν θεσπίστηκε το καθεστώς προστασίας. Ωστόσο, και στην ίδια τη νομοθεσία αναφέρεται πως το καθεστώς αυτό μπορεί και να επανεξεταστεί αν εκλείψει ο λόγος της προστασίας. Και σταδιακά ενδεχομένως αυτό επιδιώκουν. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την προάσπιση της περιοχής πέφτει σήμερα στους δύο νέους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου, τα όρια των οποίων συναντώνται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή», λέει ο κ. Κουκουράκης.

 

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Η αθώωση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ δημιούργησε ένταση (ξανά) στις ΗΠΑ, Μπακς και Πίστονς γονάτισαν στην πρώτη φάση του αγώνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ο Γιάννης αναφέρθηκε στο ζήτημα μετά τον αγώνα. Όχι απλώς ως άνθρωπος με δύναμη, αλλά ως πατέρας. “Ως Γιάννης θέλω την αλλαγή. Ξέρω ότι η ομάδα μου κάνει το ίδιο. Όποτε βλέπουμε κάτι λάθος θα μιλήσουμε. Το ΝΒΑ και οι Μπακς μας δίνουν αυτή την πλατφόρμα για να μιλήσουμε για ό,τι μας ενοχλεί” δήλωσε αρχικά ο Γιάννης, πριν προσθέσει:” Αυτό αλήθεια με ενοχλεί. Όταν σταματήσω το μπάσκετ το παιδί μου θα μεγαλώσει στις ΗΠΑ και το παιδί μου είναι μαύρο. Και δεν μπορώ να φανταστώ να περάσει αυτά που βλέπω στην τηλεόραση Αν όσο ζω και αναπνέω μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω έστω σε ποσοστό 5%, θα το κάνω”.

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

photo: efsyn.gr

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter