Νέα στήλη, κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στην Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο

Περισκόπιο στις γειτονιές του κόσμου, στα μικρά και στα μεγάλα, στα σημαντικά και ασήμαντα της ζωής

Περισκόπιο στην καθημερινότητα μας

Περισκόπιο στις καρδιές των ανθρώπων, στις αγωνίες τους και στα οράματα τους για ένα καλύτερο κόσμο

|| του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη ||

 

 

Συρία

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Συρία, με τον Τσαβούσογλου να δηλώνει προκλητικά ότι δεν είναι εκεχειρία, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν μαζικές πορείες αλληλεγγύης για τους Κούρδους.

Σχεδία

Κυκλοφόρησε το τεύχος #74 της «σχεδίας» (Οκτώβριος 2019) Ένα αλλιώτικο, εναλλακτικό περιοδικό της πόλης. Η  «σχεδία», πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές.

Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4,00€), σχεδόν το μισό πάει απευθείας τον ίδιο τον πωλητή.

Στηρίζουμε και αγοράζουμε τη Σχεδία γιατί έτσι στηρίζουμε άμεσα στους συμπολίτες μας.

 

 

Πλατεία Βάσως Κατράκη

Το τραμ μπαίνει από την παραλιακή στο κέντρο της Γλυφάδας και η φωνή του εκφωνητή ανακοινώνει τη στάση « Πλατεία Κατράκη» Λίγοι ξέρουν για την Βάσω Κατράκη την Ελληνίδα ζωγράφο και διακεκριμένη χαράκτρια που γεννήθηκε στο Αιτωλικό στις 5 Ιουλίου 1914. Ως χαράκτρια, δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας ως υλικό τον ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι χαράκτες έχουν δουλέψει, γεγονός που της προσέδωσε διεθνή φήμη. Έζησε για πολλά χρόνια στη Γλυφάδα, σ’ ένα  όμορφο σπίτι στην οδό Σ. Καράγιωργα 14, αλλά δυστυχώς το σπίτι της κατεδαφίστηκε όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Η πλατεία της Γλυφάδας μετονομάστηκε σε «πλατεία Βάσως Κατράκη» επί δημαρχίας του Θόδωρου Σπονδυλίδη.

Ελληνικό

Κωμωδία ή τραγωδία. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μας τα λόγια του Άδωνη που ισχυρίστηκε πως το καζίνο του Ελληνικού θα είναι αντίστοιχο του Παρθενώνα. Κωμωδία ή τραγωδία ότι η έμπνευση για το αρχιτεκτονικό σχέδιο προέρχεται από τα αγάλματα και κυρίως τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

ΚΕΘΕΑ

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και οι πολίτες διαμαρτύρονται σ’ όλη την Ελλάδα για το πραξικόπημα που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ. Αυτό φάνηκε και στη μεγάλη συναυλία που έγινε την Τετάρτη το βράδυ 16/10 στην πλατεία Συντάγματος. Οι πολίτες ένωσαν τη φωνή τους με τους καλλιτέχνες που τραγούδησαν αφιλοκερδώς με σκοπό την προστασία του αυτοδιοίκητου του οργανισμού.

 

Βασίλης Βασιλικός

Η ταινία του Γαβρά με στενοχώρησε εξομολογείται στη Νόρα Ράλλη και στην συνέντευξη του στην εφημερίδα των Συντακτών ο Βασίλης Βασιλικός. Ενώ θα έπρεπε να είναι κόλαφος για την Ευρώπη όπως κατάντησε, δεν περνάει αυτό το μήνυμα στην παρωδία του Γιούρουγκρουπ.

 

Kinder Docs/ Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Την Πέμπτη 17/10 έγινε η πρεμιέρα του Φεστιβάλ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Μπενάκη. Τα παιδιά παρακολούθησαν την ταινία INVENTING TOMORROW. Η ταινία παρουσιάζει την συναρπαστική προετοιμασία για τον σημαντικότερο διαγωνισμό νέων επιστημόνων στο κόσμο. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να την παρακολουθήσετε την ταινία  στις 03/11 ή να μπείτε στο Kinderdocs.com. Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η κα Δήμητρα Κουζή.

 

Σημαιοφόροι οι Άριστοι

Με άσχετη τροπολογία στο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο, ρυθμίζονται -άκουσον άκουσον- τα θέματα σημαιοφόρων, παραστατών στις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ηςΜαρτίου. Εδώ οι μαθητές μπερδεύουν τις επετείους και μαθαίνουν την ιστορία λειψή και κουτσουρεμένη αλλά πάνω απ’ όλα είναι η Αριστεία. Τέρμα λοιπόν η κλήρωση για να μαθαίνουν από τώρα οι πιτσιρικάδες ότι μόνο οι άριστοι θα επιβιώσουν!!

 

General Motors

Μετά από απεργία 31 ημερών οι 49.000 εργάτες κατάφεραν να αναγκάσουν την διοίκηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια ευνοϊκή για αυτούς σύμβαση εργασίας που θα ισχύσει για τα επόμενα 4 χρόνια.

 

Μελίνα Μερκούρη

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της (σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου) 1920- 6 Μαρτίου 1994). Καλό θα είναι πάντως τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους, στη ζωή και στην τέχνη, να τους θυμόμαστε συχνότερα και όχι μόνο περιστασιακά.

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για την ενημέρωση.

 

Περισκόπιο