Συγκινητική κινητοποίηση συμπαράστασης στον Σαϊντού Καμαρά

Μεγάλη και συγκινητική κινητοποίηση συμπαράστασης στον Σαϊντού Καμαρά, που σήμερα παρέλασε με τους συμμαθητές του στον Άγιο Δημήτριο για την επέτειο των 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο νεαρός από τη Γουινέα απειλείται με απέλαση, η οποία κρίνεται την Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό, καθώς πριν λίγους μήνες έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου του. Η ΕΛΜΕ της περιοχής έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη διευκόλυνση των πολλών ανθρώπων, που θέλουν να βρεθούν στο πλευρό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε έρθει ασυνόδευτος στην Ελλάδα, σε ηλικία 16 ετών, το 2019, έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης και ξεκίνησε να φοιτά στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου περνώντας με επιτυχία τις τάξεις και αριστεύοντας στα μαθήματα. Κοινό ψήφισμα υπέρ της παραμονής του Σαϊντού εξέδωσαν οι σύλλογοι διδασκόντων, γονέων και κηδεμόνων και το δεκαπενταμελές του σχολείου του τονίζοντας πως η απορριπτική απόφαση συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση» (Πηγή: Εφ. Συν)

 

«Όλοι τον αγκάλιασαν»

Η δήμαρχος της περιοχής, Μαρία Ανδρούτσου, δήλωσε στην ΕΡΤ πως όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει το αίτημα να μείνει ο πρόσφυγας στη χώρα μας. «Πριν τρία χρόνια φιλοξενήθηκε στον ξενώνα Εστία που είναι στην πόλη μας, πήγε στο κοντινό σχολείο κι εντάχθηκε εξαιρετικά χάρη στην ομάδα των εκπαιδευτικών». «Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Συμμετείχε ακόμα και όταν απαιτούνταν μια μικρή οικονομική συμμετοχή, χάρη στο χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Αυτό είναι σπουδαίο. Ακόμα και όταν άλλαξε χώρο διαμονής γιατί ενηλικιώθηκε, εξακολουθούσε να έρχεται με τα πόδια στο σχολείο για να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον» τόνισε. «Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, σώθηκε και εντάχθηκε, είναι τεράστιο το πισωγύρισμα, σε ανθρώπινο κι εκπαιδευτικό, επίπεδο» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Ανδρούτσου.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας καταδικάζει απερίφραστα και απόλυτα την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επιβολής του δικαίου του ισχυρότερου. Οι διαφορές μεταξύ των Εθνών, όποιες κι αν είναι αυτές, λύνονται με τη Διπλωματία, με διαπραγματεύσεις και, αν χρειασθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι με τα όπλα και η δια των όπλων αλλαγή συνόρων. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτό τον πόλεμο και τις αιματηρές μάχες που διεξάγονται στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε τον φρικτό θάνατο ανθρώπων, είτε αυτοί είναι στρατιωτικοί είτε, ακόμη χειρότερα, είναι οι άμαχοι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα αθώα παιδιά. Παράλληλα δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, ο οποίος αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία, την εθνική του κυριαρχία και την ακεραιότητα των συνόρων του, δηλαδή για κεκτημένα που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των ενωμένων Εθνών και δεν θα έπρεπε στον 21ο αιώνα να τίθενται σε αμφισβήτηση από κανένα. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει ήδη δημιουργήσει ο πόλεμος, για τα εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν ξεριζωμένοι από τις γονικές τους εστίες για να σωθούν, αλλά και για την ασφάλεια της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας που βρίσκεται επί αιώνες σε εδάφη της Ουκρανίας. Οι αιματηρές Μάχες, οι οποίες ακόμα μαίνονται στην Ουκρανική Γη, δεν μπορούν να φέρουν τίποτα άλλο, εκτός από καταστροφή για τους δυο λαούς καθώς και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο όποιο κεκτημένο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της πολυφωνίας και του Πολιτισμού́, όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, με την αναβίωση αποκλεισμών και διώξεων ακόμα και στην Τέχνη….”

 

«Και να αδελφέ μου», μια αντιπολεμική συναυλία

Η μεγάλη διοργάνωση της «Αλληλεγγύης για όλους» την ερχόμενη Τρίτη, στα Προπύλαια, έχει στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, αλλά ήδη αντιμετωπίζεται από ορισμένους… φιλοπολεμικά. «Όταν κερδίζει ο πόλεμος, χάνει η ζωή. Να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να σιγήσουν τα όπλα. Τραγουδάμε όλοι μαζί για την ειρήνη». Ξεκάθαρο το μήνυμα της μεγάλης συναυλίας που διοργανώνει η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη για Όλους», την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαρτίου (στις 20.00), στα Προπύλαια, με τη σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη και την καλλιτεχνική διεύθυνση των «Μουσικών σε Δράση». Πιο ξεκάθαρα αντιπολεμικό δεν γίνεται. Πιο «πολυσυλλεκτικό» καλλιτεχνικά επίσης δεν γίνεται: ονόματα με τη σημαντική ιστορία της προσωπικής τους διαδρομής και ονόματα της νεότερης ή και πολύ νέας γενιάς. Όλα τα μουσικά είδη. Όλες οι ιδεολογικές αποχρώσεις, αλλά και χωρίς ιδεολογικές εμμονές. Και ένα κοινό αίτημα: η ειρήνη. (Πηγή: Εφ. Συν. Ναταλί Χατζηαντωνίου)

 

Eυχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.