Θέλουμε Ειρήνη, Όχι πόλεμο

Η ουκρανική κρίση δεν προέκυψε χθες. Οι μεγαλορωσικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του Πούτιν εκδηλώνονται ως απάντηση στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί εντυπωσιακά προς τη Ρωσία. Έχει ενσωματώσει όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πλην της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα, έχει στείλει στρατεύματα και κάνει συνεχώς ασκήσεις. Ειρήνη λοιπόν σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, να αποσυρθεί η Ρωσία από την Ουκρανία. Και, δεύτερον, να αποσυρθεί το ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη. «….Όλες οι χώρες οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και όσες το παραβιάζουν πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος κάτι πιο υποκριτικό. Η ειρωνεία είναι ότι επικαλούνται το διεθνές δίκαιο ακόμη και εκείνες οι δυνάμεις που το ποδοπάτησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό με το επιχείρημα ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους….» αναφέρει ο Τάσος Παππάς, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και έχουν βρεθεί στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να μη γίνουμε πάλι στο «ίδιο έργο θεατές» πρέπει να απαιτήσουμε τώρα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Θέλουμε Ειρήνη τώρα.

 

Η κακοποίηση του διεθνούς δικαίου σε συνέχειες

Η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή τη μέρα ντροπής», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την Πέμπτη το πρωί και ενώ ήταν σε εξέλιξη η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διεθνής κοινότητα δεν είναι κάτι ενιαίο…..Θεωρητικά και ο ισχυρός και ο αδύναμος παίκτης στη διεθνή σκηνή έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ωστόσο, στην πράξη δεν ισχύει αυτό. Ενα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα που δεσπόζουν στη συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως είναι ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και όσες το παραβιάζουν πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος κάτι πιο υποκριτικό. Η ειρωνεία είναι ότι επικαλούνται το διεθνές δίκαιο ακόμη και εκείνες οι δυνάμεις που το ποδοπάτησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό με το επιχείρημα ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. (Εφ. Συν Τάσος Παππάς)

 

Παραβιάσεις Ρωσίας και ΗΠΑ

Το παραβιάζει σήμερα η Ρωσία με την επεκτατική πολιτική της στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Υποστηρίζει ότι όπως οι ΗΠΑ δεν θα ανέχονταν ρωσικά όπλα στην Κούβα, στο Μεξικό ή όπου άλλου στη Λατινική Αμερική την οποία θεωρούν πίσω αυλή τους, έτσι και η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχτεί πολιτικές που στοχεύουν στην περικύκλωσή της. Δεν θα επιτρέψει να εγκατασταθούν Νατοϊκές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμά της με όλα τα μέσα. Με άλλα λόγια εφαρμόζει το δόγμα περιορισμένης κυριαρχίας που καθιέρωσε ο Σοβιετικός ηγέτης Μπρέζνιεφ. Το είχε καταστήσει σαφές ο Πούτιν με τη δήλωσή του στην οποία δεν έδωσαν οι Δυτικοί τη σημασία που έπρεπε, ότι η Δύση έχει κάνει λανθασμένη εκτίμηση για την έκβαση του Ψυχρού Πολέμου.

Το έχουν παραβιάσει οι ΗΠΑ άπειρες φορές. Θα χρειαστείς πολλές σελίδες για να καταγράψεις τις περιπτώσεις. Άλλοτε για να προστατεύσουν, υποτίθεται, τη δημοκρατία σε κάποια χώρα, άλλοτε για να κάνουν εξαγωγή δημοκρατίας, άλλοτε για να αποτρέψουν ομαδικές σφαγές επινοώντας δικαιολογητικά σχήματα όπως είναι αυτό του «ένοπλου ανθρωπισμού», άλλοτε για να πλήξουν αντιπάλους τους στο εσωτερικό ανεξάρτητων κρατών, άλλοτε με κατασκευασμένα στοιχεία, άλλοτε χωρίς κανένα πρόσχημα. Άλλωστε, όλοι οι πρόεδροι της υπερδύναμης πιστεύουν ότι ο Ύψιστος είναι με το μέρος της χώρας τους («ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», λένε στα διαγγέλματά τους). Ένας εξ αυτών, ο Μπους ο μικρός, είχε… αποκαλύψει ότι συνομιλούσε μαζί του πριν πάρει μεγάλες αποφάσεις. (Εφ. Συν Τάσος Παππάς)

 

Το προσφυγικό δράμα μεγαλώνει, η ευρωπαϊκή υποκρισία περισσεύει

Νέα δεδομένα και στο προσφυγικό δημιουργεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας με χιλιάδες να συνωστίζονται στα σύνορα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αποκτούν ξαφνικά ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και έχουν βρεθεί στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τη μεγαλύτερη πίεση φαίνεται πως δέχεται προς το παρόν η Πολωνία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πηγές, η κατάσταση στα σύνορα είναι χαοτική, όπου έχουν φτάσει χιλιάδες Ουκρανοί άλλοι με τα πόδια, άλλοι με αυτοκίνητα. Αναφέρονται ουρές δεκάδων χιλιομέτρων. Δυο ημέρες μετά την ρωσική εισβολή,  σύμφωνα με τον ΟΗΕ 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 50.000 έχουν φύγει από τη χώρα.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.