Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

 

Σακελλαροπούλου Αικατερίνη

Η κ. Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους, εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την εκλογή της έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου.

«…Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μία κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

 

 

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

«..Υπερασπίζομαι το δικαίωμα να ζεις ελεύθερα, όχι κάτω από κοινωνικές επιταγές, κάτω από τη δικτατορία των δυνατών, των ισχυρών, των πλουσίων. Υπερασπίζομαι το δικαίωμα να ζεις με τους όρους που εσύ επέλεξες, που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με χρήμα και ισχύ…»(Από την συνέντευξη που έδωσε στις 17.12.2009 στην έντυπη LIFO)

Ποιητικό υστερόγραφο

Τα ποιήματα δεν μπορούν πια
να ‘ναι ωραία
αφού η αλήθεια έχει ασχημύνει.
Η πείρα είναι τώρα
το μόνο σώμα των ποιημάτων
κι όσο η πείρα πλουταίνει
τόσο το ποίημα τρέφεται και ίσως δυναμώσει.
Πονάν τα γόνατά μου
και την Ποίηση δεν μπορώ πια να προσκυνήσω,
μόνο τις έμπειρες πληγές μου
μπορώ να της χαρίσω.
Τα επίθετα μαράθηκαν
μόνο με τις φαντασιώσεις μου
μπορώ τώρα την Ποίηση να διανθίσω.
Όμως πάντα θα την υπηρετώ
όσο βέβαια εκείνη με θέλει
γιατί μόνο αυτή με κάνει λίγο να ξεχνώ
τον κλειστό ορίζοντα του μέλλοντός μου.

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

 

Νικ Κύργιος

Ο ελληνοαυστραλός τενίστας είπε για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία:

« …Ελπίζω -όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι, άνθρωποι του αθλητισμού, της τέχνης και όχι μόνο, από την αρχή των πυρκαγιών μέχρι σήμερα- η νέα καταστροφή να συνετίσει τον σύγχρονο άνθρωπο, να του δείξει δρόμους αλληλεγγύης και σε ειρηνικές και ανώδυνες εποχές μπροστά σε παρόμοιες καταστροφές. Προς το παρόν το πορτοφόλι και η καρδιά μας είναι στη διάθεση των ανθρώπων και της γη μας…»

 

Αντικαρκινική Εταιρεία

Η αντικαρκινική εταιρεία μας «έτριξε τα δόντια». Μήπως έχουν δίκιο; Ας προσέξουμε…

«….Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε. Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σ’ όσους είναι  εκτεθειμένοι σ΄ αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων….»

 

χειμώνας

 

Νομοθετική ρύθμιση για Τζάκια

Οι επιστήμονες προτείνουν η Βουλή να λάβει  άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών  στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα
  •  απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.
  • παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών.

 

 Συναυλία για τον Θάνο

Δεν μπόρεσαν να κρύψουν την συγκίνηση τους οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν την Δευτέρα το βράδυ για τον Θάνο Μικρούτσικο. Όλοι μαζί πάνω στη σκηνή τραγούδησαν και του αφιέρωσαν το τελευταίο τραγούδι σε ποίηση Ναζίμ Κιχμέτ. «..Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει… κι αυτό που θέλω να σου πω το πιο όμορφο απ’ όλα δεν στο έχω πει ακόμη…» Κι εμείς όλοι αμήχανοι συγκινημένοι λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θάνο που μας ταξίδεψε και θα συνεχίσει για πάντα να μας ταξιδεύει με τα τραγούδια του.

 

 

11 Δήμοι μια Αποστολή

Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ Γιάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε την Πέμπτη 23/1 το σχέδιο  «11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας».

Πολλές παρουσίες αλλά και πολλές απουσίες με νόημα. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του. Τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών με διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων στον Υμηττό θα περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού που θα υπογράψει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του.

 

 

Επιτροπή Πολιτών για τον Υμηττό

«…Έχουμε ακόμη την εντύπωση ότι,  η νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ σκοπίμως αποφεύγει να αναφερθεί στην υφιστάμενη κατάσταση στον Υμηττό και στα υφιστάμενα προβλήματα: Καταπάτηση δημόσιας δασικής γης, αυθαίρετη δόμηση, ύπαρξη παράνομων εγκαταστάσεων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, παράνομη επέκταση νεκροταφείων και πιέσεις για την δημιουργία νέων, διάνοιξη νέων δρόμων, Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στα σύνορα Ηλιούπολης- Αργυρούπολης κ.ά. Τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτά;» (Από την ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό).

 

photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

Αγωγή εις βάρος της Π.Ο.Ε- Ο.Τ.Α 

ΠΟΕ ΟΤΑ

“Αγωγή εις βάρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) και του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτής, υπέβαλε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου, σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσει και να φιμώσει την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., με αφορμή Δελτίο Τύπου, που αυτή εξέδωσε, καταγγέλλοντας την στάση του κ. Γεώργιου Παπανικολάου να λειτουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό ενάντια στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2019, η οποία προκηρύχθηκε κατά του άρθρου 179 και την δημιουργία και λειτουργία παράνομης χωματερής στην περιοχή του Γκολφ, όταν ο ίδιος δήλωνε ότι κόπτεται για το «Δημόσιο Καλό» και την «Δημόσια Υγεία».

 

Γιώργος Παπανικολάου

 

Με την αγωγή του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου ζητά από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και τον Πρόεδρο αυτής να του καταβάλλουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, ισχυριζόμενος, ότι θίχτηκε η τιμή και η υπόληψη του εξαιτίας της αναφοράς στο ως άνω Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας στην γνωστή στο Πανελλήνιο και πολυσυζητημένη στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.) υπόθεση με τις εικονικές συνεδριάσεις στο Δήμο Γλυφάδας.” (Πηγή: Δελτίο Τύπου  Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α)

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

twitter