Ο εισπρακτικός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ 2016, είναι 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εν λόγω 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν την μερίδα του λέοντος στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και αποτελούν το σημαντικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο ζήτημα του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται στο 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ. Γίνεται αντιληπτό ότι ενδεχόμενη αδυναμία αυτών των φορολογουμένων, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα δημιουργήσει μια τεράστια οικονομική «τρύπα» στον φετινό ΕΝΦΙΑ και ένα δυσθεώρητο πρόβλημα για τα κρατικά έσοδα και κατ’ επέκταση για το φετινό προϋπολογισμό.

Η αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών για την εισπρακτική ανταπόκριση που θα έχει ο ΕΝΦΙΑ, κυρίως από αυτό το κομμάτι των φορολογουμένων, είναι εμφανής και έκδηλη. Τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία, που αφορούν κυρίως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δείχνουν ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η φοροδοτική ικανότητα του Ελληνα πολίτη, που αδυνατεί να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του.

Η παραπάνω διαπίστωση ασφαλώς αποτελεί κακό οιωνό για τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του οποίου αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

source: sofokleousin.gr