Πικάσο – Κοκτώ: Διάλογος δύο καινοτόμων του μοντερνισμού
Στο έργο, τη συμπόρευση, αλλά και την κοινή πηγή έμπνευσης δύο κορυφαίων εκπροσώπων της τέχνης του 20ού αιώνα είναι αφιερωμένη η έκθεση Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού, που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των πρωτοπόρων καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην έκθεση, προερχόμενα από δύο σημαντικές συλλογές, αφενός, του Kunstmuseum Pablo Picasso του Μύνστερ της Γερμανίας, αφετέρου του συλλέκτη Γιάννη Κονταξόπουλου, πρώην δικαστικού και ίσως του μοναδικού Έλληνα που ασχολήθηκε σε βάθος με το έργο του Κοκτώ, εμπλουτίζοντας με το συγγραφικό του έργο τη βιβλιογραφία του δημιουργού.
Κοινό στοιχείο της συνύπαρξης και της αντιπαραβολής των έργων τους, η επίδραση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη δουλειά τους. Μπορεί ο Πικάσο να μην επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, όμως η κοινή πολιτική μοίρα ευαισθητοποίησε τον Ισπανό καλλιτέχνη, όπως δείχνουν έργα σαν το αφιερωμένο στην αντιφασιστική πάλη των Ελλήνων Γυναικείο κεφάλι του 1946 ή ο πασίγνωστος Άνθρωπος με το γαρίφαλο. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, «η ελληνική μυθολογία άσκησε βαθύτατη επίδραση στο έργο του, ο Μινώταυρος και οι Μινωταυρομαχίες είναι από τα πιο δημοφιλή του θέματα», όπως καταδεικνύουν τα χαρακτικά της συλλογής του Μουσείου του Μύνστερ, γεμάτα κένταυρους, φαύνους κ.ά., ή στις καλλιτεχνικές εκδόσεις με οξυγραφίες και λιθογραφίες που παρουσιάζονται.
Από τη μεριά του, ο Κοκτώ ταξίδεψε τρεις φορές στην Ελλάδα (1936, 1949, 1952), ζωγράφισε αρχαίους θεούς και ήρωες, μορφές που αναδύονται από τα σχέδια και τα κεραμικά της Συλλογής Κονταξόπουλου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
«Με το έργο τους υπερασπίζονται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Η αισθητική του μοντερνισμού ήταν η αισθητική της ανανέωσης και της αναζωογόνησης, δηλαδή της επιστροφής στους αρχαίους μύθους και στην ιστορία του πολιτισμού», λέει για τους δύο φίλους και καλλιτέχνες ο Τ. Μαυρωτάς.
|| Πάμπλο Πικάσο: Φαύνος και κατσίκα, Νοέμβριος 1959 – Έγχρωμη λινοτυπία ||
Στα αποψινά εγκαίνια θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Σπύρος Κακουριώτης