Η Πνευματική τελειότητα του παιδιού

|| ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ||

Γράφει η Λοράνδου Α. Αριάδνη

Ψυχολόγος

 

τα παιδιά από τη φύση τους είναι απλοϊκοί μυστικιστές, δηλαδή οτιδήποτε βιώνουν, νιώθουν, το κρατούν βαθιά μέσα τους έχοντας πλήρη πνευματικότητα των εικόνων καθώς και των συναισθημάτων τους. Από αυτή την έννοια κάθε παιδί είναι τέλειο, γεμάτο! Βρίσκεται σε μία άγνωστη, προς εκείνο διαδικασία την οποία αργότερα μπορεί να συνειδητοποιήσει.

Αυτό το τέλειο ολοκληρώνεται, παραβιάζεται, διακόπτεται εάν και εφόσον ο γονέας ενεργοποιεί την ακρίβεια των δικών του συναισθημάτων ως ενίσχυση ή διακοπής αυτής. Η τελειότητα του παιδιού δεν μετριέται, δεν εξηγείται και δεν χρήζει υλικής αναγνώρισης.

Ναι, παρόλη αυτή την πλούσια πνευματικότητα τα παιδιά έχουν την πίστη ότι ένας ενήλικος είναι πάντοτε καλοπροαίρετος. Ιδού, η εξήγηση γιατί ένα παιδί υπερασπίζεται έναν «κακό» γονέα, δάσκαλο έως ότου του δοθούν οι εναλλακτικές αργότερα στη ζωή να καταλάβει ότι ένας καλοπροαίρετος, μόνον καλό προσφέρει. Αυτή η λαθεμένη εξήγηση αφαιρεί από το παιδί την ευκαιρία να ελπίζει, να νιώθει ικανό, να εμπιστεύεται και ωριμάζει μη έχοντας στη διάθεση του βασικές δυνάμεις οι οποίες θα αναβιώσουν την πνευματικότητα του.

Ως γονείς, ίσως δεν πιστεύουμε ότι είμαστε πάντοτε καλοπροαίρετοι και ίσως ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να το επιτύχουμε γιατί κάποτε ίσως και σε εμάς διακόπηκε αυτή η πνευματικότητα, όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε διότι μας δίνεται η ευκαιρία ανακάλυψης αυτής μέσω του παιδιού μας.

Πόσο αλληλένδετα είναι όλα στη ζωή! Πόσα θαύματα κρύβει αυτός ο όμορφος μυστικισμός των παιδιών! Πόσο ωραίο δρόμο μας στρώνουν τα παιδιά!

…και όλη αυτή η διαδικασία δεν σταματά, δημιουργεί γονείς, δασκάλους, μία ολόκληρη κοινωνία χτισμένη σε έναν δομημένο με ισχυρή αίσθηση του εαυτού του, ενήλικο.

…και κάπως έτσι συναντάμε αυτό το κάποτε πνευματικά τέλειο παιδί και τώρα δομημένο ενήλικο και γινόμαστε φίλοι ζωής.

…και ήδη καταλάβατε πως τον μυστικισμό τους τον φανέρωσαν, πιστεύοντας σε εμάς, τους καλοπροαίρετους!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη.

 

 

Glyfada Metropolitans Logo