Στη φύση έχουμε δει πάρα πολλές φορές τη μαμά γάτα να μεταφέρει τα μικρά της, κρατώντας τα από τον σβέρκο και παρατηρούμε ότι εκείνα μένουν ακίνητα και συνεργάζονται απόλυτα και την αφήνουν να τα μεταφέρει όπου εκείνη κρίνει ότι είναι ασφαλές.

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για την ακινητοποίηση γάτας στην τρυφερή ηλικία των λίγων εβδομάδων, αλλά όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν ενδείκνυται να μιμούμαστε αυτή τη συμπεριφορά αρπάζοντας ενήλικες γάτες από τον σβέρκο για να τις ακινητοποιήσουμε.

Γιατί όμως ακινητοποιείται το γατάκι όταν η μαμά γάτα το πιάνει από τον σβέρκο;

Όπως και σε κάθε εξελικτική αλλαγή, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος απώτερος σκοπός ή κίνητρο στην πορεία εξέλιξης της γάτας. Σε αυτή την πορεία, τυχαία διαμορφώθηκε σιγά σιγά ένα αντανακλαστικό ακινητοποίησης, όταν η μαμά γάτα αρπάζει τα νεογέννητα γατάκια από τον σβέρκο, που αποδείχθηκε πολύ βολικό για την επιβίωση της γάτας! Η φύση το επέλεξε και το διαιώνισε, με αποτέλεσμα τα γατάκια, από ένα σημείο της εξέλιξης της γάτας, άρχισαν να παρουσιάζουν όλα αυτό το αντανακλαστικό ακινητοποίησης όταν η μαμά γάτα (ή αργότερα εσείς) τις γραπώνει από τον σβέρκο.

Πώς επιλέχτηκε αυτό το αντανακλαστικό; Μα με την πολύ καλύτερη επιβίωση των νεογέννητων γατών που το εκδήλωναν γιατί όταν ένα γατάκι ακινητοποιείται και δεν χτυπιέται, καθώς η μαμά του το αρπάζει από τον σβέρκο, οι κίνδυνοι κατά τη μεταφορά του μειώνονται δραματικά και έτσι γίνεται εφικτή η μεταφορά του από τη μαμά γάτα, σε οποιοδήποτε σημείο εκείνη βρίσκει ότι είναι ασφαλές, γρήγορα και με ασφάλεια! Μοιραία αυτό το γατάκι κινδυνεύει λιγότερο να χάσει τη ζωή του και είναι αρκετά πιθανό να δώσει απογόνους που θα φέρουν και αυτοί το αντανακλαστικό ακινητοποίησης!

Πονάνε οι γάτες όταν τις πιάνεις από τον σβέρκο;

Αυτό το αντανακλαστικό υπάρχει όντως στις γάτες μικρής ηλικίας, αλλά ατονεί στις ενήλικες γάτες (αν και η εμπειρία μου δείχνει ότι δεν εξαφανίζεται τελείως). Έτσι, στο ερώτημα “πονάνε οι γάτες όταν τις πιάνεις από τον σβέρκο;”, η απάντηση είναι ότι συχνά η εν λόγω τακτική είναι επώδυνη και σίγουρα στρεσογόνα για μια ενήλικη γάτα μεγάλου βάρους, ενώ, μια και το αντανακλαστικό έχει ατονήσει, είναι πιθανό η γάτα να χτυπιέται αν την πιάσετε έτσι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο σ’ εκείνη και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητους τραυματισμούς εσάς και εκείνην.

Ακόμα και οι κτηνίατροι, στο δωμάτιο εξέτασης, πλέον ακολουθούν άλλη προσέγγιση για να εξετάσουν τη γάτα. Προσπαθούν να την ηρεμήσουν, με χάδια και καθησυχαστικά λόγια αντί να προσπαθούν να την κρατήσουν ακίνητη,  ελέγχοντάς την από τον σβέρκο.

Όμοιως, όταν η γάτα σας είναι σε ένταση και κάνει κάτι που δε θέλετε να κάνει, είναι μάλλον μια λανθασμένη τακτική να τη “σβερκώσετε” γιατί έτσι αυτό που καταφέρνετε είναι να αυξήσετε την έντασή της, αντί να οδηγήσετε την κατάσταση προς μια εκτόνωση.

Έτσι και για εσάς, ο πιο καλός τρόπος για να πιάσετε μια γάτα και να τη μεταφέρετε από ένα σημείο σε άλλο, δεν είναι κρατώντας την από τον σβέρκο, αλλά ίσως παίρνοντάς την μια στοργική αγκαλιά και μεταφέροντάς την με αγάπη και φροντίδα από το ένα σημείο στο άλλο, όντας ήρεμοι και αγαπησιάρηδες!

Πως να χειριστούμε σε ειδικές περιστάσεις τη γάτα μας

see more: tsitsosthecat.gr