“Οι Πόντιοι δεν θα πάψουν ποτέ να παλεύουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όσα χρόνια και αν περάσουν”

Με μεγάλη επιτυχία, μέσα στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2016 η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου “Τραπεζούντα –Το Διαμάντι της Ανατολής” που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας “η Ρωμανία” και η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλοσώρισμα και την παρουσίαση του πάνελ από τον Προέδρο και συντονιστή των Ποντίων κ. Κυριάκο Τιλγκερίδη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Παπανικολάου για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημαρχείου έδωσε το λόγο στην ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα κ Μίνα Νεγρεπόντη που ανάγνωσε κείμενα, ακολούθησε κείμενο της προέδρου των Γυναικών Γλυφάδας κ Λένας Μαυρακάκη, που αναφερόταν στην πρωταγωνίστρια μάνα του βιβλίου, τη μάνα του ξεριζωμού.

tilkeridis-mavrakaki

Ο Πρόεδρος των Ποντίων έδωσε έμφαση στο πολιτικό ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων και με θέρμη υποστήριξε ότι “οι Πόντιοι δεν θα πάψουν ποτέ να παλεύουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όσα χρόνια και αν περάσουν”.

Η συζήτηση έκλεισε με ερωτήσεις και απαντήσεις των παρευρισκομένων προς τον συγγραφέα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα επόμενό του βιβλίο θα είναι για την Πόλη . Τέλος ακολούθησε μπουφές και συζήτηση μεταξύ των επισκεπτών, του συγγραφέα και των δύο προέδρων των σωματείων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

Η βουλευτής της ΝΔ της Β Αθήνας Σοφία Βούλτεψη, η Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας  και πρόεδρος των Μικρασιατών Γλυφάδας “το Άργενον” κ. Μαίρη Παπάζογλου, ο Πρόεδρος της Β’βάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Νίκος Παπάζογλου, ο πρόεδρος του Γκολφ Γλυφάδας κ. Στέλιος Κουρουπάκης, η αρχηγός των “Ανοιχτών Οριζόντων” κ. Αθηνά Λιγνού, η εκπρόσωπος του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κ. Φωτεινή Ιατρού, ο τέως Αντιδήμαρχος κ. Δήμου Σπύρος, ο τέως υπεύθυνος του ΔΑΚ Γλυφάδας κ. Γιάννης Ελαιόπουλος, ο τέως οικονομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Παλιούρας Βασίλης.

Από τα σωματεία: ο πρόεδρος των Αρκάδων Γλυφάδας κ. Νίκος Τσιντής, ο Πρόεδρος του συλλόγου “ο Παρθενών” κ. Βασίλης Διαμαντής, η Αντιπρόεδρος του συνδέσμου συνταξιούχων εκπαιδευτικών κ. Καράχου Ελένη, ο Πρόεδρος του Προφήτη Ηλία κ. Σταμάτης Σταμέλος ο κ. Ηλίας Ιορδανίδης πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, η Αντιπρόεδρος της UNESCO νοτίων προαστίων κ. Τατιάνα Κόγια και η Μπέσυ Αργυράκη. Η παιδίατρος και μέλος του σωματείου των Γυναικών Γλυφάδας κ. Αιμιλία Γιαννοπούλου, η εκπαιδευτικός Α βάθμιας εκπαίδευσης κ. Αργυρώ Ελευθεριάδου , ο χορηγός του σωματείου κ. Γιώργος Παρασκευουλάκος, η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας κ. Μπαλτούνα Δήμητρα με την κ. Μαρίνα Κούση. Από τον τοπικό τύπο ο φωτορεπόρτερ κ. Μάνος Πουλάκης.

 

 

Γλυφάδα

H πρόεδρος τηςν Ένωση Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς” κ. Λένα Μαυρακάκη, αναφέρθηκε κυρίως στην πρωταγωνίστρια του βιβλίου, τη μάνα του ξεριζωμού:

“Το βιβλίο αναφέρεται στον ξεριζωμό μιας μάνας με δύο μικρά παιδιά που μπροστά στο φόβο του αφανισμού αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της , στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες διότι δεν αφορά μόνο τους Πόντιους .

Είναι μία πραγματική ιστορία με αλλαγή ονομάτων. Το βιβλίο σε ταξιδεύει τόσο που αν δεν έχεις πάει στην Τραπεζούντα, την γνωρίζεις για τα καλά. Εύκολα μπήκα στη θέση της Πινίτσας, της μάνας, και δεν ήθελα και πολύ, με πήραν τα κλάματα. Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν μία ευκαιρία για το δικό μας σωματείο διότι το έτος 2016-2017 θα είναι αφιερωμένο σε παρουσιάσεις βιβλίων που αφορούν σε μεγάλες γυναικείες μορφές που μέσα από έρευνα μας παρουσιάζουν γεγονότα και χαρακτήρες που δεν έχουμε γνωρίσει. Δεν θα είναι πολλές οι παρουσιάσεις, λίγες και καλές , γιατί ο κόσμος είναι ήδη κουρασμένος από την δίνη των προβλημάτων του.”

Και τόνισε Ποτέ δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στην παιδεία λες και γινόταν σκόπιμα τόσα χρόνια πίσω. Όλοι κοιτούσαν πώς θα εκμεταλλευτούν την παιδεία, σαν να τους είχε βαρέσει ο δαίμονας της καταστροφής της χώρας μας”.

isagogika

Ποιος λογοπλάστης θα μπορούσε να αποδώσει τον πόνο μιας μάνας

που ξαφνικά διαπιστώνει ότι το παιδί που κουβαλά στις πλάτες της,

στις ατέλειωτες πορείες,

είναι νεκρό από την παγωνιά, την πείνα ή την αδέσποτη σφαίρα;

isagogika-end