Πώς «είδε» ο γερμανικός τύπος τη συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ

Η συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ πυροδότησε το ενδιαφέρον και τα σχόλια του Γερμανικού τύπου, κάνοντας λόγο για «παζάρια» αλλά και για μη αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να “παζαρεύουν”», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, προσθέτοντας πως βρίσκονται «λίγο πιο κοντά στον στόχο, αλλά ακόμη καμία πρόοδος».
«”Εποικοδομητικές” συζητήσεις στις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα», ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, σχολιάζοντας πως  «οι διαπραγματεύσεις για την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα σε Τσίπρα και Γιούνκερ, δεν σημείωσαν πρόοδο».
Οι προτάσεις των πιστωτών ήταν αντίθετες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης σε πολλά σημεία, επισημαίνει η εφημερίδα, όμως υπογραμμίζει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας, αλλά «γίνονται διεργασίες ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση με την οποία θα συμφωνούν οι 19 χώρες μέλη και οι τρεις θεσμοί» όπως σημειώνει.
Η εφημερίδα Die Zeit προτάσσει τη δήλωση του Τσίπρα ότι απέρριψε το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος».
«Προφανώς οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει η Zeit, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν μια λύση.
Η οικονομική Handelsblatt επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα υπήρξαν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης.
Η γερμναική αφημερίσα αναφέρεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις. «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν θα υπάρξει μια τελική λύση», εκτίμησε.
Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τη χθεσινή συνάντηση ως επιτυχημένη, σχολιάζει το περιοδικό Spiegel. «Ήταν μια καλή συνάντηση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν «σε μερικές ημέρες».
GLYFADA METROPOLITANS