Μάς ενημερώνει ο Δερματολόγος Διονύσης Μπισκίνης
Η διατήρηση της υγείας του δέρματος είναι μια δυναμική διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Δεν γνωρίζει από περιόδους εφησυχασμού και ελλιπούς φροντίδας και υπακούει μόνο στις εντολές του χρόνου. Η συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας μας, είναι μονόδρομος ενάντια στην φυσιολογική φθορά που ειδικά σε περιόδους κοινωνικής απομόνωσης γίνεται εντονότερη. Η γνωστή μας αφυδάτωση του δέρματος η οποία ορίζεται ως η αδυναμία συγκράτησης νερού εντός του χορίου εμφανίζεται ως χαλάρωση, απώλεια λάμψης και σφριγηλότητας του δέρματος καθώς και δημιουργία ρυτιδων.
Σε καιρούς καραντίνας ενώ το δέρμα απαλλάσεται απ’ τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης, δεν μπορεί να προστατεύτει απ΄την ενδογενή χρονογύρανση και από σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες. Τα αποτελέσματα αυτών παρουσιάζονται με την απώλεια ελαστικότητας, την λέπτυνση του δέρματος και με την βάθυνση δυστυχώς, φυσιολογικών πτυχών (π.χ ρινοπαρειακών).
Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων νερού και και η μεσογειακή διατροφή κρίνονται απαραίτητες για την επιθυμητή ενυδάτωση.
Τροφές όπως λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμινων Α και F και βοηθούν στην κυτταρική ανανέωση μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης.
Επίσης η μείωση του καπνίσματος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας συντελούν ευεργετικά στην επιβράδυνση της κυτταρικής φθοράς και στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων υαλουρονικού οξέως και ινών ελαστίνης στο χόριο του δέρματος.
Τα τελευταία χρόνια η βιοτεχνολογία και η φαρμακοτεχνική πρωτοπορούν με την δημιουργία εύπλαστων και “ευέλικτων” εμφυτευμάτων που έχουν ως βάση το υαλουρονικό οξύ με την μορφή υδρογέλης η οποία απορροφάει μέχρι και 100 φορές το βάρος της το νερό. Τα fillers υαλουρονικού οξέως περιέχουν υαλουρονικό ειδικά τροποποιημένο γεγονός που τους προσδίδει μεγάλη διάρκεια ζωής και ελαστικότητας μέσα στον δερματικό ιστό. Μας παρέχεται πλέον η δυνατότητα να αποκαταστήσουμε την μοιραία απώλεια του βασικού συντελεστή ενυδάτωσης και όγκου, με την απ’ ευθείας έγχυση εντός του χορίου του υαλουρονικού οξέως στα σημεία όπου εντοπίζεται η μείωση του.
Στην διάθεση του ειδικού δερματολόγου υπάρχουν πλέον υλικά προσαρμορμένα για τις ανάγκες κάθε περιοχής του προσώπου όπου θέλει να επέμβει. Σε περιοχές όπως μάτια (μαύροι κύκλοι) και λεπτές ρυτίδες γύρω από μάτια, στόμα και ανάμεσα απ΄τα φρύδια χρησιμοποιείται πολύ μαλακό υλικό το οποίο εντάσσεται ομοιόμορφα και γεμίζει τις ρυτίδες αυτών των ζωνών. Εκεί όπου απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέως, εφαρμόζεται θεραπεία με σκληρό υλικό για να επιτύχουμε την επαναφορά του χαμένου όγκου και να στοχεύσουμε σε ένα αποτέλεσμα “lifting” αποκαθιστώντας την αλλαγμένη γωνίωση του προσώπου.
Ζυγωματικά, πηγούνι και γύρω απ΄το αυτί είναι τα κύρια σημεία όπου η έγχυση του σκληρού υλικού προσδίσει την απαιτούμενη τριγωνικότητα του προσώπου. Τέλος υπάρχουν τα ενδιάμεσα υαλουρονικά, ημίσκληρης σύστασης που τοποθετούνται κυρίως στα χείλη ,σε ρινοπαρειακές αύλακες και στην μύτη.
Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, βέβαια, εξαρτάται τόσο απ΄την ποιότητα του υλικού όσο κι απ΄την μέθοδο που επιλέγει ο ειδικός δερματολόγος για την εφαρμογή του. Αυτή που έχει υιοθετηθεί τελευταίως είναι η μέθοδος με κάνουλα η οποία περιορίζει τον τραυματισμό και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των fillers. Για να επιτύχουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα παίζει σημαντικό ρόλο η επιλεγόμενη μέθοδος και η δεξιοτεχνία-εμπειρία του ιατρού.
Στην ζωή μας θα γνωρίσουμε πολλές ήττες, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον ευατό μας να νικηθεί. Η καθημερινή πρόληψη και η φροντίδα του σώματος, έμμεσα και άμεσα, βελτιώνει την συνολική υγεία του δέρματός μας ακόμα και σε δύσκολες κοινωνικές περιόδους.
Η κοσμετική ιατρική και η τεχνολογία, μας παρέχουν επιπρόσθετες λύσεις με στοχευμένα υλικά για κάθε επίπεδο δυσκολίας, που πιθανόν να παρουσιάζει το κάθε δέρμα.
Ευχαριστούμε τον κ. Μπισκίνη για τις πληροφορίες.