|| ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ||

Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Λοράνδου Α. Αριάδνη

 

 

χρόνια τώρα το χαμόγελο που αποτυπώνεται στον πίνακα της Μόνα Λίζα του καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αποτελεί ερώτημα εάν είναι φυσικό, στημένο, το τι κρύβει ακριβώς ως έκφραση, πάντως σίγουρα είναι αινιγματικό στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης του.

Παρόλα αυτά το χαμόγελο που εκφράζεται από εμάς προς το παιδί, δεν χρειάζεται να είναι αινιγματικό και υπάρχει η πιθανότητα το παιδί να το αποκωδικοποιήσει πλήρως διότι έχει την ικανότητα να διαβάζει το πρόσωπο και τις εκφράσεις αυτού από μικρή κιόλας ηλικία. Ένα χαμόγελο αποτελεί έναν σημαντικό οδηγό για τη ζωή όσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται. Μέσα από αυτή την έκφραση συναισθήματος, δημιουργούνται οι σχέσεις και παράλληλα το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί, να κατανοεί, να εκφράζεται. Επίσης, βασικό είναι ότι το παιδί νιώθει καλά χαμογελώντας του.

Ακόμα και από βιολογικής άποψης, η ανταλλαγή χαμόγελων γονέα-παιδιού απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως ενδορφίνες, σε όλο το σώμα, δημιουργώντας ασφάλεια και ευτυχία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί λαμβάνει μηνύματα θετικότητας σε υψηλά κιόλας επίπεδα και συνεπώς συμβάλει στην ανάπτυξη του.

Από την πλευρά της κοινωνίας, το χαμόγελο βοηθά στην ελευθερία ένταξης του παιδιού στο κοινωνικό πλαίσιο, «μου χαμογελούν, συνεπώς με αποδέχονται, άρα νιώθω ασφάλεια να εκφραστώ, οπότε νιώθω και ευτυχία».

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και όχι μόνον ως μία μιμητική διαδικασία ούτως ή άλλως, αλλά και ως μία παρακίνηση της σκέψης του παιδιού.

 

Χαμογελώ στο παιδί μου, άρα ίσως λάβω από αυτό επίσης ένα χαμόγελο ή μια θετική αντίδραση, δεν χαμογελώ στο παιδί μου, άρα ίσως λάβω απομάκρυνση ή μία αρνητική αντίδραση. Στόχος είναι η ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων, οπότε δεν μετρούν τόσα τα λόγια όπου όλοι μπορεί να μπερδευτούμε λέγοντας τα, αλλά η σωστή έκφραση των θετικών συναισθημάτων μας προς το παιδί. Μια καλή ένδειξη ότι απολαμβάνουμε την παρέα, την προσωπικότητα του παιδιού, είναι το χαμόγελο και μέσα από αυτό πηγάζει και το αίσθημα της αποδοχής…σημαντικό για την επιβίωση.

 

Όταν καταφέρνουμε κάτι, χαμογελάμε. Όταν βοηθήσουμε, χαμογελάμε. Όταν ξεπεράσουμε μια δυσκολία, χαμογελάμε. Όταν γιορτάζουμε τα γενέθλια μας, χαμογελάμε. Όταν μοιραζόμαστε, χαμογελάμε. Όλα αυτά μαθαίνονται, πόσο μάλλον το χαμόγελο.

Αν και διαρκεί μόνο μια στιγμή, επηρεάζει θετικά ολόκληρη τη ζωή!

 

Ευχαριστούμε την κ.  Λοράνδου για τις πληροφορίες. 

Glyfada Metropolitans Logo

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία