Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές.

Υλικά

2 φύλλα ζύμης κουρού
μαργαρίνη λιωμένη για το άλειμμα
4 μήλα στάρκιν
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 φλ τσ ξανθές σταφίδες
1/2 φλ τσ χοντροαλεσμένα καρύδια
1 κ γλ κανέλα σε σκόνη
1/2 κ γλ γαρύφαλλο σε σκόνη

Για την σάλτσα βανίλιας

2 φλ τσ φρέσκο πλήρες γάλα
2 κρόκους αυγών
1 κ σ ζάχαρη
1 κ σ κοφτή κόρν φλάουρ
1 λοβό βανίλιας ή 2 βανίλιες
2 κ γλ φρέσκο βούτυρο
Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε μέτριους κύβους και τα περιχύνετε με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Απλώνετε χωριστά το κάθε φύλλο της ζύμης και μοιράζετε επάνω στην φαρδειά
πλευρά, τα μήλα, τις σταφίδες, τα καρύδια και τα μπαχάρια, αφήνοντας περιθώριο τριγύρω 2.5 εκ. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο.
2. Διπλώνετε το περιθώριο, αφού το βουτυρώσετε, επάνω από την γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Αλείφετε από πάνω με την λιωμένη μαργαρίνη και ψήνετε σε ελαφρά βουτυρωμένη
λαμαρίνα για 45′.
3. Ετοιμάζετε την κρέμα της βανίλιας: Σε κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά κρύα και τα ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα. Βγάζετε από την φωτιά πριν να βράσει και περιχύνετε τα
στρούντελ.
Μπορείτε να γαρνίρετε τα στρούντελ με άχνη ζάχαρη και κανέλα και να σερβίρετε χωριστά την κρέμα βανίλιας.

photo αρχείου

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου, για τις πληροφορίες.

 

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

 

follow us on twitter