Συμβουλές για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σας, από την Μαίρη Παναγάκου

Σήμερα στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και  οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

 

 

Πώς φτιάχνεται η αλισίβα

Πολλές φορές διαβάζοντας συνταγές για παραδοσιακά γλυκά, στα υλικά διαβάζετε την λέξη, αλισίβα.
Αναρωτιέστε τι υλικό είναι αυτό, πώς φτιάχνεται και με τι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε.

1. Αλισίβα είναι το σταχτόνερο
2. Αντικαθιστάται με μαγειρική σόδα ή μπέκιν πάουντερ
3. Εάν όμως θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, σας παραθέτω την συνταγή:

Αλισίβα

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε 3/4 ενός ποτηριού του νερού στάχτη, κατά προτίμηση από ξύλα ελιάς και βάζουμε να βράσει.
Αφού πάρει μερικές βράσεις, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1/2 ποτήρι κρύο νερό, για να κατακαθίσει η στάχτη.
Εαν στην επιφάνεια έχουν μείνει κάποια μικρά καρβουνάκια ή αφρός τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε διπλό τουλπάνι ή γάζα και σουρώνουμε προσεκτικά το σταχτόνερο, μόλις κρυώσει.
Κρατάμε αυτό το νερό για την ζαχαροπλαστική, για το πλύσιμο των ασπρόρουχων και για να αποκτήσουμε μεταξένια μαλλιά λούζοντας τα με αυτό το νερό.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Καλή σας όρεξη!

 

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture