Τι θα συμβεί με τα capital controls

Αναδημοσίευση από www.capital.gr/

Το κλείσιμο των τραπεζών από αύριο μέχρι και τις 6 Ιουλίου θα εισηγηθεί το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και επιβολή ορίου στις αναλήψεις στα 60 ευρώ ανά ημέρα και ανά φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται να προσδιοριστούν και τα όρια των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα οποία για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜs θα κινούνται στα 60 ευρώ ανά ημέρα και ανά φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εξερχόμενος δήλωσε οτι το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, υπήρχε ταύτιση απόψεων και έγινε πολύ καλή δουλειά.

Χρηματιστήριο

Από την πλευρά του  κ. Μποτόπουλος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε πως θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ερωτηθείς για το αν θεωρεί λογικό από τη στιγμή που θα κλείσουν κλειστές οι τράπεζες να μείνει κλειστό και ΧΑ επανέλαβε ότι θα αποφανθεί επ’ αυτού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ότι το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό.

“Ψυχραιμία”

Ψυχραιμία συνέστησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ ο εκ των αντιπροέδρων της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ.Άνθιμος Θωμόπουλος προέβη στην ανακοίνωση  ότι δεν ανοίξουν αύριο οι τράπεζες.

Απαιτείται υπουργική απόφαση

Όπως είχε σημειώσει το Capital.gr, προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, απαιτείται υπουργική απόφαση και πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προκειμένου να λάβουν την εξουσιοδότηση να μην ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα.

Σημειώνεται ότι ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων, οι τράπεζες είναι βέβαιο πως αν παρέμεναν αύριο ανοιχτές θα αντιμετώπιζαν τεράστιες εκροές καταθέσεων, ενώ κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια και την ομαλότητα των συναλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι από το πρωί η ΟΤΟΕ, ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις, απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Διοικητή της ΤτΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καλώντας τους  να πάρουν προληπτικά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σήμερα σε αύξηση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, ανακοινώνοντας ότι διατήρησε αμετάβλητο το όριο του ELA στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής. Χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, οι εκροές που θα σημειώνονταν αύριο από τις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο συνεχών αναλήψεων που “άδειασαν” περισσότερα από τα μισά ATMs ανά την Ελλάδα, θα οδηγούσαν προφανώς σε αποσταθεροποίηση το τραπεζικό σύστημα.

source


///