«Το Ελληνικό δεν πωλείται – Ο αγώνας συνεχίζεται»

Στη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωΐ από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Μουσείο του ΠΟΛΚΕΟΑ (πρώην δυτικό αεροδρόμιο), με τίτλο «Το Ελληνικό δεν πωλείται – Ο αγώνας συνεχίζεται», συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

mitropolitiko-parkoΓ. Τσιρώνης: “Τόσο εγώ όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, έχουμε την αίσθηση ότι είναι σκανδαλώδεις τόσο οι όροι της σύμβασης για το Ελληνικό, όσο και το τίμημά της.

Πραγματικά εκτιμώ ότι δεν συνεισφέρει ούτε στο ελάχιστο στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων και της διαπραγμάτευσης. Σε αντίθεση με άλλους τομείς όπου πιθανά η κυβέρνηση να δεχθεί πιέσεις να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η περίπτωση του Ελληνικού δεν ωφελεί σε καμία στοιχειώδη ρευστότητα την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτήν την έννοια είναι ευκαιρία τώρα να αλλάξουμε πολιτική ριζικά. Να οδηγηθούμε σε μια ήπια ανάπτυξη που την έχει ανάγκη η περιοχή, μια περιοχή που έχει υπερπροσφορά δομημένου χώρου. Σε μια φούσκα ακινήτων ο χώρος αυτός δεν διατίθεται, ενώ παράλληλα μια περεταίρω δόμηση θα τινάξει αυτή τη φούσκα στον αέρα.

Η σοβαρή ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με ήπιες χρήσεις όπως το οραματίζονται οι κάτοικοι και όπως είχαν δεσμευτεί παλιότερα όλες οι κυβερνήσεις, θα είναι ένας πυλώνας για πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Είμαστε τελείως αντίθετοι στα σχέδια που έχουν κατατεθεί από την «Lamda Development», καθώς θεωρούμε ότι δε θα δώσουν καμία προστιθέμενη αξία στην περιοχή, απ’ την οποία θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αθήνα ως μια πόλη που πάσχει από υπερδόμηση και γι’ αυτό δεν είναι ελκτική για τους τουρίστες. Είμαστε στο σημείο όπου πρέπει να δούμε σοβαρά τι σημαίνει ελεύθερος χώρος, δημόσιος χώρος που δεν κατασπαταλείται σε τραπεζοκαθίσματα και άλλες ιδιωτικού περιεχομένου χρήσεις, πως θα μπορέσουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος, και της υγείας μας.”

epitropi-agona

Tις δυνατότητες δημιουργίας και αξιοποίησης του μητροπολιτικού πάρκου έθεσε η Επιτροπή Αγώνα στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε  στο Μουσείο της ΠΟΛΚΕΟΑ.

 

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» συνεχίζει να αγωνίζεται για την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και τη διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγήσουν στη σταδιακή μετατροπή της έκτασης σε Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου για όλους τους πολίτες της Αθήνας, άμεσα συναρτημένη με την παραγωγική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι:

  • ο Νίκος Μπελαβίλας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ
  • η Ελένη Πορτάλιου, τέως Καθηγήτρια ΕΜΠ
  • εκπρόσωποι της Κυβέρνησης
  • εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής
  • εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων
  • εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων

elliniko_syzitisi

photo: efsyn.gr

Τις θέσεις και τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα παρουσίασε ο τέως δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης.

GLYFADA METROPOLITANS