Ζ. Τσιριγώτη: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια για την εκκένωση του Ελληνικού

«Υπήρξε μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια για την εκκένωση του Ελληνικού, η οποία ξεκίνησε στις 20 Μαΐου με την καθοδήγηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Όπως τονίζει: «Η προσπάθεια αυτή είχε κύριο σκοπό την ενημέρωση όλων των αλλοδαπών ? οι περισσότεροι ήταν οικογένειες με μικρά παιδιά – προκειμένου να υπάρξει εθελούσια αναχώρηση. Υπήρξε ένας σχεδιασμός ενεργειών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΑΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ συμμετείχαν το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παρών κατά την επιχείρηση ήταν και εισαγγελέας».

«Όλοι αναχώρησαν εθελούσια από το Ελληνικό χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα» υπογραμμίζει η ίδια και συμπληρώνει πως «ενδεικτικό του σχεδιασμού που έγινε, είναι ότι όλοι είχαν ένα χαρτάκι που έγραφε το συγκεκριμένο κοντέινερ που θα διαμείνουν».

Παράλληλα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής (ΔΑΑ), ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λουζιώτης «όλα εξελίσσονται ομαλά» όσον αφορά τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών που έχουν οδηγηθεί από το Ελληνικό στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Όπως αναφέρει αποκλειστικά στο Πρακτορείο «μέχρι στιγμής έχουν οδηγηθεί στη ΔΑΑ 46 άτομα, 38 αφγανοί και 8 Ιρανοί. Έγιναν συνολικά 7 συλλήψεις, 4ων Αφγανών για ανενεργό αίτημα ασύλου και τριών Ιρανών, οι οποίοι δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Παράλληλα, ένας ανήλικος Αφγανός παραλήφθηκε από τη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση με εισαγγελική παραγγελία».

source: amna.gr