Γ. ΓΑΤΟΣ

Το ΚΕΠΕ αναλαμβάνει να συντάξει το σχέδιο για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να υποβάλλει στην τρόικα έως τα τέλη Ιουνίου στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ” Ημερησίας”, την ανάθεση της σχετικής μελέτης – “προπομπού” των οργανωτικών και των άλλων παρεμβάσεων οι οποίες θα γίνουν από την 1/1/2015 σε εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση που πρόκειται να εκδοθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Για την εκπόνηση της μελέτης, το ΚΕΠΕ θα συνεργαστεί με τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (που θα αποτελέσουν τους 2 βασικούς “πυλώνες” της νέας οργανωτικής δομής της Κοινωνικής Ασφάλισης για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, αντίστοιχα) τη Γενική Διεύθυνση της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους προέδρους άλλων Ταμείων.

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων αποτελούν το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού (προβλέπονται, επίσης, μειώσεις εισφορών, καταργήσεις κοινωνικών πόρων, παραμετρικές αλλαγές – δηλ. παρεμβάσεις στα χαμηλότερα του 62ου έτους όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα ελάχιστα απαιτούμενα έτη για την κατώτατη σύνταξη που δεν δίνει κίνητρο ασφάλισης και ενσωματώνει μεγάλο τμήμα παροχής χωρίς καταβολή εισφοράς – καθώς και στους όρους καταβολής της βασικής σύνταξης).

Με αφορμή το σχεδιασμό για την απονομή κατώτατης σύνταξης με 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία) αντί των 4.500 (15ετία) που αποκάλυψε η “Ημερησία του Σαββάτου”, η ΔΗΜΑΡ, με δήλωση του Δ. Χατζησωκράτη, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας “να εγκαταλείψει το σχέδιο” υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο μέτρο είχε τεθεί και στο παρελθόν και είχε αποτραπεί μετά το “βέτο” της Δημοκρατικής Αριστεράς (η οποία συμμετείχε, τότε, στο κυβερνητικό σχήμα).

Γ. ΓΑΤΟΣ

 

Πηγή: imerisia.gr

http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=32088