Με 155 «ναι», 134 «όχι» και ένα «παρών»

υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2015. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές, εκτός του ανεξάρτητου Γρηγόρη Ψαριανού που δήλωσε «παρών».

Ο ανεξάρτητος Γιώργος Νταυρής, που καταψήφισε τον Προϋπολογισμό δήλωσε ότι ψηφίζει τα κονδύλια για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας. Επίσης απουσίασαν η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της ΧΑ και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

Τα διλήμματα Σαμαρά- Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνους και με αιχμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η αντιπαράθεση Σαμαρά- Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτουν ο καθένας το δίλημμά του ενόψει της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας στιγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει, είπε ότι αν ο προϋπολογισμός δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους- τις ελάχιστες ψήφους για την προεδρική εκλογή- τότε πρέπει αύριο να οριστει η ημερομηνία εκλογών.

Ταυτόχρονα απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε βουλευτές:«Το όχι στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με όχι στον ΠτΔ. Εάν σήμερα είναι όχι και αύριο είναι ναι, καθαρά λόγια αυτό είναι προϊόν μεθοδεύσεων» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η βγάζουμε πρόεδρο ή ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες τους, είπε ο Αντωνης Σαμαράς, ο οποιος εξαπελυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων και για τη στάση του στο θέμα Ρωμανού.

Αντώνης Σαμαράς: Η βγάζουμε Πρόεδρο ή ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του

«Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και είστε ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση».

Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα «προυπολογισμός με 180 ψήφους διαφορετικά εδώ και τώρα εκλογές».

Τσίπρας: Ημερομηνία εκλογών αύριο αν ο προϋπολογισμός δεν λάβει απόψε 180 ψήφους.

«Εάν δεν λάβετε σήμερα 180 ψήφους, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε για το πότε θα πάμε σε εκλογές». Με τη φράση αυτή που ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του συμπύκνωσε την πολιτική του πρόταση –πρόκληση απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις για την επίτευξη συναίνεσης με βάση και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναλυτικά

Ευ. Βενιζέλος: Ο λαός έχει επιλογή εκλογών και μη εκλογών

Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι προϋπολογισμός αλλαγής σελίδας για την χώρα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην Βουλή τονίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου η χώρα εντάσσεται σε νέο πλαίσιο.

Εκτίμησε ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του κόμματος ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν έχει προτείνει πρόωρες εκλογές πριν από την εκλογή του ΠτΔ. Περισσότερα.

Χαρδούβελης: Σύντομα η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα

«Πιστεύω πως όλες οι πλευρές έχουν την αντίληψη, πως μετά τη θέση και την αντίθεση επέρχεται η σύνθεση – και πως σύντομα η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου.

Ο κ. Χαρδούβελης, τόνισε επίσης πως «κλειδί για την ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μετά το τέλος του Μνημονίου. Να εξασφαλίσουμε πως οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν κύκλους ζωής μεγαλύτερους απ’ τους εκλογικούς». Σημείωσε επίσης οτι κλειδί για τις επενδύσεις είναι η σταθερότητα και διεωρωτήθη αν μπορεί η αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο

Στην ομιλία της, η Αλέκα Ππαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οπως είπε χαρακτηριστικά, το κόμμα της ούτε φοβάται ούτε απεύχεται τις κάλπες και πρόσθεσε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική και τίποτα παραπάνω.

«Αν υπήρχε άνεμος αριστερής αλλαγής στην Ελλάδα ο λαός λογικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και την ΕΕ. Υπάρχει όμως νηνεμία αν και ο λαός βράζει. Οι εκλογές που θα έρθουν θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική. Τίποτα παραπάνω», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ακούγονται διάφορα για το ζήτημα των εκλογών. Είτε γίνουν τον Μάρτιο του 2015 είτε το 2016 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους δικούς μας λόγους. Δεν τις φοβόμαστε, ούτε τις απευχόμαστε. Σε καμία περίπτωση εκλογές δεν σημαίνει λαϊκή κυριαρχία. Λαϊκή εντολή είναι, την σεβόμαστε, δεν είναι όμως λαϊκή κυριαρχία», είπε ο κ. Παπαρήγα

Φώτης Κουβέλης: Δεν είναι οι εκλογές το κακό

«Δεν είναι οι εκλογές το κακό» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές. «Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα στην οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Καμμένος: Συμφέροντα προσπαθούν να δώσουν τεχνητή αναπνοή στην κυβέρνηση.

Εκβιασμούς και πιέσεις ενόψει της προεδρικής εκλογής κατήγγειλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο και για συμφέροντα που προσπαθούν να δώσουν τεχνητή αναπνοή στην κυβέρνηση.

source: http://neotera.gr/127088/psifistike-o-proipologismos-155-nai-134-oxi-1-paron