Φορο-διευκολύνσεις και απαλλαγές στο ‘Αγιο ‘Ορος, με διακομματική τροπολογία

Ψηφίστηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2016 από ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι ‘Ελληνες, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Μια διακομματική τροπολογία που παρέχει φορολογικές διευκολύνσεις σε μονές του Αγίου Όρους ξεχωρίζει ανάμεσα στις βουλευτικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν κατά  την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Χωρικό Σχεδιασμό.

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι βουλευτές Π. Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Θανάσης Μπούρας (Ν.Δ) Γ.Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), Α.Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Γ.Σαρίδης (Ε.Κεντρώων).  ‘Εχει γενικό αριθμό 884 και Ειδικό Αριθμό 112.

Όπως αναφέρει στην εισηγητική της έκθεση στόχος είναι να υπάρξει αρμονία του ειδικού καθεστώτος που διέπει το Αγ.Ορος με τις διατάξεις περί δημόσιου λογισμικού του ελληνικού κράτους. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ιερές μονές είναι «διεπόμενες από ειδικό νομοθετικό καθεστώς δεν υπόκεινται στις διατάξεις περί δημόσιου λογιστικού».

‘Ετσι «ορίζεται ως ακατάσχετο» ποσό 2.000.000 ευρώ ετησίως που προβλέπεται για τις λειτουργικές δαπάνες των μονών και 450.000 για δαπάνες φιλοξενίας. Επίσης οι μονές απαλλάσσονται από «την υποχρέωση της υποβολής δήλωσης στοιχείων και ακινήτων (Ε9) προηγούμενων ετών» όπως προβλέπει ο νόμος 3427/2005 για την φορολογία των οικοδομών και τις μεταβολές στην φορολογία κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλοντος ψηφίστηκε  με συνολική συνοδεία 39 τροπολογιών και με την θετική ψήφο μόνον των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν 19 υπουργικές τροπολογίες, ενώ έγιναν αποδεκτές και 20 βουλευτικές τροπολογίες από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οι 20 αυτές τροπολογίες αφορούν:  Την δόμηση των ιερών ναών,την αναστολή διοικητικών πρωτοκόλλων από τα Δασαρχεία, την μεταβίβαση γαιών σε δήμους και κοινότητες με την αποδοχή κυριότητάς τους, τα ενεργειακά κτίρια, την παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, την συνέχιση της μισθοδοσίας στα ΚΗΦΗ (Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων), την διαγραφή προστίμων σε υποψηφίους για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, την παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα, την εξίσωση ορισμένων πτυχιούχων των ΚΑΤΕΕ με πτυχιούχους των ΤΕΙ, τις αποσπάσεις στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, τις απαλλοτριώσεις για δημόσια έργα, τα τεχνικά συμβούλια, την προμήθεια καυσίμων της Πλοηγικής Υπηρεσίας, την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των σεισμόπληκτων, τις αποσπάσεις στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Δημόσιο Χρέους, την διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών σε 3 ΜΚΟ που είχαν έδρα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού, , την παράταση μισθώσεων θεάτρων και κινηματογράφων, τα ένδικα μέσα των ΟΤΑ και την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και τους εργαζομένους στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

source: vouliwatch.gr