Η Αλθέα είναι οικισμός της  Αγίας  Μαρίνας και ανήκει στον δήμο Κρωπίας. Απέχει  11 χιλιόμετρα από το Κορωπί, βρίσκεται στο 35ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου  και αποτελεί το παραθαλάσσιο κομμάτι του Δήμου.

Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βορός, στη Θέση Πράπα Μάλι και έχει τρεις (3) εισόδους, την οδό Αλκυονίδων, την οδό Κύπρου και την οδό Κέκροπος.

Η Αλθέα διαθέτει δύο οργανωμένες παραλίες:

Η θέα από την Αλθέα Ο «Ηλιόπουλος» Τα «Σκαλάκια»

• Τα «Σκαλάκια», ένας γραφικός μικρός κολπίσκος με ψιλό βότσαλο και καθαρά νερά &
• Την παραλία «Ηλιόπουλος» φημισμένη για το «νησί του Ντούνη» αλλά και για την αμμουδερή ακτή της και τα κρυστάλλινα νερά της.

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται τη δεκαετία του ’70. Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από το Κορωπί ή ήταν Αθηναίοι που επέλεξαν την περιοχή για παραθερισμό στις εξοχικές τους κατοικίες. Την τελευταία δεκαετία όμως, ύστερα από την κατασκευή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα και την ολοένα ευκολότερη πρόσβαση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας, η περιοχή αναπτύχθηκε ραγδαία και οι περισσότεροι πλέον την επιλέγουν για μόνιμη διαμονή.

Η αρχική ονομασία της περιοχής ήταν Πράπα Μάλι- Κακοβέντι. Μόλις, το 1993 «βαφτίστηκε» Αλθέα, από το αλς (νερό) και θέα που σημαίνει με θέα προς τη θάλασσα – όνομα και πράγμα δηλαδή αφού η θέα του Σαρωνικού από το βουνό είναι απλά μαγευτική!

source: http://www.althea.com.gr/