Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, το το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί την την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, κάτι που φέρνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην αγορά ακινήτων συνολικά.

Η εν λόγω εξίσωση, η οποία οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις προς τα πάνω τις ήδη αυξημένες τιμές στην αγορά ακινήτων και ευνοεί κυρίως ξένους επενδυτές.

Αποτελεί μια μνημονιακή» υποχρέωση που μέχρι σήμερα δεν είχε ολοκληρωθεί αλλά, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ «πρέπει να ολοκληρωθεί».

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση μετά την πρώτη δόση προσαρμογής που έγινε το 2018 να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές σε δύο στάδια, ένα το 2019 και ένα το 2020. Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 αναμένεται να υπολογιστεί με νέες αξίες.

Από την ολοκλήρωση της προσαρμογής από τις 10.214 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα το 20% μειώνονται το 40% παραμένει αμετάβλητο και το 37% αυξάνεται. Η ύπαρξη αντικειμενικών τιμών ταυτόσημων με τις εμπορικές σημαίνει ότι η αγορά ακινήτων θα παρακολουθείται σε πραγματικούς όρους.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχουν καθαροί όροι για τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα αλλά και για το ίδιο το δημόσιο που δεν θα δέχεται συμβόλαια πώλησης με χαμηλότερες τιμές καθώς πωλητής και αγοραστής θα χρησιμοποιούν – όπως σήμερα – αντικειμενικές τιμές.

Σε ότι αφορά φόβους για αύξηση ή υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 37% των ζωνών όπου οι αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν αυτοί αναμένεται να εκλείψουν. Οι αντικειμενικές τιμές με βάση τις προτάσεις των ιδιωτών που έγιναν στις αρχές του 2018 αυξάνονται σε δύο κατηγορίες ακινήτων: Τις λαϊκές συνοικίες όπου το δεκαετές πάγωμα των αντικειμενικών τις κράτησε χαμηλότερα από τις εμπορικές και τις περιοχές των νοτίων προαστίων κοντά στη θάλασσα. Η πρώτη δόση μείωση του ΕΝΦΙΑ κάλυψε και τις δύο κατηγορίες .

Για τις λαϊκές περιοχές όπου υπάρχουν και οι μικρότερες ακίνητες περιουσίες η μείωση έφτασε το 30% ενώ για τις παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Γλυφάδα ή η Βουλιαγμένη είχαν μια μείωση του ΕΝΦΙΑ από 10% (για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ μέχρι και 20% για ακίνητα με αξία μικρότερη από 1 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τις αρχές του 2020 ώστε να αποτελέσει βάση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Βεβαίως με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι υπόλοιποι 17 φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα και συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.

Το νέο σκηνικό θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που έχει ανακοινώσει προεκλογικά ο πρωθυπουργός ώστε η μέση μείωση του φόρου να φτάσει το 30 % (η μείωσή του έγινε φέτος ήταν μεσοσταθμικά 22%) που δεν αναμένεται πριν το 2021.

source: https://www.altsantiri.gr (Με πληροφορίες από news247.gr)

photo αρχείου