Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

 

 

Υλικά

2 κιλά ώριμα σύκα, με την φλούδα
1/2 κιλό ζάχαρη
2 ξύλα κανέλλας, 10-12 γαρυφαλλάκια
ή 1 μεγάλο κλωνάρι αρμπαρόριζα
1 ποτηράκι λικέρ
1 ποτηράκι νερό
2 κ σ χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

1. Πλένουμε καλά τα σύκα και αφαιρούμε το κοτσανάκι και το κάτω μέρος, κόβοντας κυκλικά την τρυπούλα. Τεμαχίζουμε τα σύκα και τα ζουλάμε με την ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε έναν πολτό.
2. Μπορούμε να τα βάλουμε σε κατσαρόλα όπως είναι τεμαχισμένα, απλώνοντας ζάχαρη στον πυθμένα της κατσαρόλας, μετά σύκα, ζάχαρη, σύκα και τελειώνουμε με ζάχαρη.
3. Ρίχνουμε το λικέρ και το νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 3 τουλάχιστον ώρες μέχρι να ποτιστεί η ζάχαρη από τους χυμούς του σύκου.
4. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει αφού ρίξουμε τα αρωματικά, σε μέτρια θερμοκρασία και συχνό ανακάτεμα. Θέλει προσοχή γιατί είναι βαρειά μαρμελάδα και μπορεί να κολλήσει.
Επίσης θέλει προσοχή γιατί όταν αρχίσει να βράζει πιτσιλάει καυτές σταγόνες και μπορεί να σας κάψει.
5. Βράζουμε για 15′ (αφού πάρει βράση), σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε επάνω στο μάτι την κατσαρόλα, σκεπάζοντας με χνουδωτή πετσέτα. Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το βράσιμο
για άλλα 10′ και την πολτοποιούμε με τον όρθιο πολτοποιητή, όσο περισσότερο μπορούμε.
6. Λίγο πριν την σβήσουμε προσθέτουμε 2 κ σ χυμό φρέσκου λεμονιού, βράζουμε για 2′-3′, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζουμε με χνουδωτή πετσέτα.
7. Όταν κρυώσει, την μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και την διατηρούμε στο ψυγείο.

photo: https://www.timeforgrub.com

Καλή σας όρεξη!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου, για την ενημέρωση.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter