Ο Σούπερ Ήρωας διασώστης || Ή αλλιώς, “Ποιός Σώζει Ποιόν”
Γράφει η ψυχολόγος Λοράνδου Α. Αριάδνη
στις ημέρες που διανύουμε, όλο και πιο έντονο διαφαίνεται το αίσθημα της διάσωσης, δηλαδή της φροντίδας να σωθεί κάποιος. Μέσα σε μια στιγμή καταλαβαίνουμε ότι η καθημερινότητα μας, μπορεί να ανατραπεί και να πρέπει να γίνουμε δίαυλοι βοήθειας προς μία άλλη οντότητα. Διασώστες είμαστε όλοι μας, οι περισσότεροι από μικρή κιόλας ηλικία. Άλλοτε διασώζαμε την μητέρα μας, τον πατέρα μας, τον αδερφό μας, την αδερφή μας ή και όλους μαζί. Αργότερα, γινόμαστε διασώστες του γάμου μας, της σχέσης μας, του ίδιου μας του εαυτού.
Ένας διασώστης ενεργοποιεί οτιδήποτε έχει ως απόθεμα ψυχής ώστε να φροντίσει και να ενθαρρύνει έναν άλλο άνθρωπο. Παράλληλα με αυτή του την ενεργοποίηση, χρειάζεται και ο ίδιος την απαραίτητη φροντίδα και κατανόηση από το περιβάλλον του, ότι μπορεί να αναλάβει και κάποιος άλλος αυτόν τον ρόλο ώστε να ηρεμήσει και να ανασυνταχθεί. Με άλλα λόγια, ένας διασώστης χρειάζεται να ξεκουράζει το βάρος της ευθύνης του. Κι όμως αυτή η μεταφορά του ρόλου ποτέ δεν είναι απαραίτητη για έναν διασώστη.
Συνήθως, τον ρόλο του διασώστη αναλαμβάνουν άνθρωποι οι οποίοι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου τα υπόλοιπα μέλη αδυνατούν να λειτουργήσουν δυναμικά και με ευθύνες. Μία έλξη ως προς το αδύναμο μέλος δημιουργείται και μέρα με τη μέρα αυτή η έλξη γίνεται ο αναγκαίος τρόπος για διάσωση αυτού του μέλους. Αναπτύσσεται ένας αχαρτογράφητος τρόπος επικοινωνίας μέσα από την διάσωση. Ο διασώστης, ως ένας ΣουπερΉρωας αναλαμβάνει να βάλει όρια, να υποστηρίξει, να προστατεύσει, όποιον τον έχει ανάγκη, αψηφώντας τα δικά του συναισθήματα και ανάγκες. Αυτή του η υπέρβαση γίνεται τρόπος ζωής και μάχεται καθημερινά με τις αντιξοότητες, με την δίψα για περισσότερη διάσωση και χωρίς καμία κούραση. Η ίδια η διάσωση του προσφέρει την ηρεμία που αναζητά ή τουλάχιστον νομίζει ότι του την προσφέρει. Ο διασώστης έχει ανάγκη να είναι αναγκαίος! Άρα, τίποτα δεν τον σταματά.
Σε μια Κοινωνία, Κόσμο, Γη όπου εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε και μετά αναζητάμε σωτηρία, χρειάζεται να διασώσουμε πρώτα τον εαυτό μας ώστε να μην είναι αναγκαίο ο Διασώστης να επαγρυπνά πάνω στις δικές μας ατέλειες.
Στυλοβάτης, Υποστηρικτής, Αρωγός, Βοηθός, Συμπαραστάτης, Από μηχανής Θεός, Σανίδα σωτηρίας…ένας τίτλος «Διασώστης» με χίλιες δυο έννοιες!
Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30
θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Ψυχολογίας με θέμα
“Ποιός Σώζει Ποιόν”.
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί
στο Επιχειρησιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθελοντών Δασοπροστασία- Δασοπυρόσβεση Γλυφάδας, Αρχιπελάγους 29 Άνω Γλυφάδα!
Σας περιμένουμε
Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη