Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Καλοκαίρι χωρίς φόβο, με πάθος για ζωή

Προχθές στο Ηρώδειο οι μουσικές του Θάνου, μας ταξίδεψαν για άλλη μια φορά σ’ ένα περίεργο καλοκαίρι και μας θύμισε με τη ζωή που έζησε να ξεφοβηθούμε, να τολμήσουμε, να ζήσουμε την κάθε στιγμή της ζωής μας, να ονειρευτούμε γιατί όπως έλεγε: « κι ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος πρέπει να ονειρευόμαστε. Μόνο τότε υπάρχει η πιθανότητα να απογειωθούμε» Καλοκαίρι λοιπόν χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για ζωή, για να σώσουμε ό,τι σώζεται όπως λέει και ο Μίλτος, κόντρα στο ρεύμα, στα ΜΑΤ, στα χημικά, στο νόμο του Χρυσοχοϊδη. Δεν τα παρατάμε, βουτάμε στα βαθιά και κολυμπάμε. Είμαστε όλοι μαύροι, όλοι Ζακ  και στο δίλημμα «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους;» που απηύθυνε προς την έδρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Θ. Καμπαγιάννης, η απάντηση είναι αυτονόητη, αισιόδοξη, επιτακτική.

 

Μίλτος Πασχαλίδης

 Λίγο πριν την πρώτη συναυλία μετά την πανδημία στο Βεάκειο

«…Λίγο παράδοξο. Και συγκινητικό. Καθιστούς ανυπόμονους φίλους. Σαν να είμαστε όλοι σε αναμμένα κάρβουνα. Θα θέλω να τους πάρω όλους αγκαλιά και δεν θα μπορώ. Αλλά, έστω κι έτσι, θα γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά με τα τραγούδια. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ισχυρό από τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας…» (Πηγή: Εφ. Συν, συνέντευξη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο)

Να σώσουμε ό,τι σώζεται

«…Αυτό που ζούμε δεν πέρασε ακόμα, είναι εδώ και εξελίσσεται. Τις αλλαγές θα τις δούμε όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός». Το θέμα μας στη συζήτηση με τον Μίλτο έρχεται αναπόφευκτα στις οικονομικές δυσκολίες. «Όλος ο κόσμος του θεάματος δοκιμάζεται», σημειώνει. «Και η στήριξη που έχει είναι πενιχρή. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δοκιμάζονται άγρια και οι τομείς της εστίασης, τα ξενοδοχεία και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Δεν φαίνεται να βελτιώνονται τα οικονομικά όλων μας στο άμεσο μέλλον. Στο καλύτερο σενάριο, απλώς θα χειροτερέψουν. Πλην, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε. Πάμε κατ’ αρχάς να σώσουμε ό,τι σώζεται και ας είμαστε παρόντες και αισιόδοξοι». (Πηγή: Εφ. Συν, συνέντευξη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο)

 

Αγία Σοφία

Με ψήφισμά που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας καταδικάζει ως «προκλητική και βαθιά περιφρονητική για την ιστορία και την παράδοση» την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

«….Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη μετατροπή της σε τζαμί και τόπο ισλαμικής θρησκευτικής λατρείας είναι απόλυτα καταδικαστέα, προκλητική και βαθιά περιφρονητική για την ιστορία και την παράδοση. Αποσκοπεί στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, αλλά και των συμβολισμών που το μνημείο αυτό έχει για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό…» (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

Ρέα Γαλανάκη

Στο Δημοτικό έγραψα σε ένα τετραδιάκι τα πρώτα παιδικά μου ποιήματα. Στο Γυμνάσιο-Λύκειο είχα πάρει πια την απόφαση «να γράψω» στη ζωή μου. Πήγαινα στον «Κοραή», ένα πολύ καλό ιδιωτικό, και μερικοί καθηγητές καλλιέργησαν με θέρμη την επιθυμία μου, αντί να θελήσουν να με θεραπεύσουν από τη «νόσο της λογοτεχνίας». Το τετραδιάκι χάθηκε, τα ημερολόγια της εφηβείας, και άλλα πολλά, τα κατέστρεψα εγώ στη διάρκεια της δικτατορίας. Σκέπτομαι αν είχαν κάποιο ρόλο τα παραπάνω αυτά γραπτά μου για τη διαμόρφωσή μου, ως συγγραφέα. Ναι, τα λυπάμαι, η απώλειά τους όμως με απελευθέρωσε – έτσι δουλεύει, φαίνεται, η διαδικασία αυτού του πένθους. (Πηγή: Εφ. Συν, συνέντευξη στην Κυριακή Μπεϊόγλου)

 

Είμαστε όλοι μαύροι, όλοι Ζακ

Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι μαύροι, όλοι Ζακ. Είναι σαφές το ποιοι είμαστε οι εμείς. Απέναντι οι ρατσιστές, οι δολοφόνοι, οι φασίστες. Κι εμείς κι αυτοί κρατάμε κάτι από τη μακρά ιστορία της κάθε μεριάς. Σημειώνω, ωστόσο, ότι η σημερινή (και μαζί τόσο παλιά) αντιπαράθεσή μας είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στη σημερινή εποχή, στη σημερινή τεχνολογία, στις κοινωνικές αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει. Υπάρχει κάτι το καινούργιο σήμερα, κάτι το αλλιώτικο από τα ήδη γνωστά στην Ιστορία, και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη σημερινή αντιπαράθεσή μας μη προβλέψιμη. Δεν ξέρουμε, δηλαδή, το τέλος των δικών μας αγώνων, δεν ξέρουμε πόσο το αύριο θα μοιάζει στο χθες ή και στο σήμερα ακόμη. Αυτό το λίγο-πολύ καινούριο, το ιστορικά και κοινωνικά απρόβλεπτο είναι που θα πρέπει να μας εμψυχώνει, να μας οδηγεί. Επειδή η Ιστορία μένει πάντα ανοικτή. Στο δίλημμα «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους;» που απηύθυνε προς την έδρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Θ. Καμπαγιάννης, η απάντηση είναι αυτονόητη, αισιόδοξη, επιτακτική. (Πηγή: Εφ. Συν, συνέντευξη στην Κυριακή Μπεϊόγλου)

 

Γιατροί του Κόσμου

Βασισμένος στο μοναδικό οπτικό υλικό των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας -που φέτος συμπληρώνουν 30 χρόνια δράσης-  και στις προσωπικές μαρτυρίες των εθελοντών της οργάνωσης, ο Νίκος Μεγγρέλης σκηνοθετεί ένα  μεγάλου μήκους (71’) ντοκιμαντέρ  που μας μεταφέρει εκεί “όπου υπάρχουν άνθρωποι” κατατρεγμένοι από πολέμους, πείνα, φτώχεια και φυσικές καταστροφές. Εκεί, όπου οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου, αγωνίζονται να σώζουν ζωές και παρέχουν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, φύλου, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού. Με το ντοκιμαντέρ του ο Νίκος Μεγγρέλης αναδεικνύει τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης  και της ανιδιοτελούς προσφοράς και καταγράφει τα συναισθήματα που βιώνουν  οι εθελοντές στα πεδία της δράσης τους: Ελπίδα  και απογοήτευση, αγωνία και φόβο, χαρά και λύπη. (Πηγή:TVX)

 

Στη Γλυφάδα το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

“Ο Δήμος Γλυφάδας, με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη στήριξη κάθε συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη – και σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του Ιατρείου – προσφέρει χώρο στην πόλη μας, ικανό να στεγάσει τους εθελοντές και τις υπηρεσίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
Σύντομα, η σπουδαία αυτή δομή θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το κοινωφελές έργο της, από νέες εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα”, τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.» (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

 

 

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

Το “Περισκόπιο” πάει… διακοπές!

Θα συνεχίσουμε δυναμικά από Σεπτέμβρη για όλα αυτά που μας ενώνουν, για όλα αυτά που μας κινητοποιούν. Σας ευχαριστούμε για την βοήθεια και την ανταπόκριση που δείξατε. Περιμένουμε ιδέες και προτάσεις σας, στο email: glyfadametropolitans@gmail.com, ή στο email του συντάκτη: stamatisskampardonis@gmail.com.

Καλό καλοκαίρι χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για ζωή.

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter