Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

 

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Αιφνίδιο θάνατο επιχειρεί να επιφέρει για δεύτερη φορά στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού(ΜΚΙΕ) η Ελληνικό Α.Ε. Με δυο επιστολές της ζητά από το ΜΚΙΕ την «άμεση εκκένωση» μέχρι τις 15 Μαρτίου, του χώρου όπου στεγάζεται, κάτι που είχε δοκιμάσει και το 2018 χωρίς επιτυχία. Τότε με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακυρωθεί το τελεσίγραφο της εταιρείας. (Εφ.Συν- Ντάνι Βέργου )

 

Βήχας Γιώργος

«…Έρχεται τώρα η «Ελληνικό ΑΕ» και η σημερινή κυβέρνηση να τα ανατρέψει όλα αυτά και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εθελοντές, δεκάδες χιλιάδες κουτιά φαρμάκων, βρεφικά και παιδικά γάλατα, ένα πλήρες εξοπλισμένο οδοντιατρείο, καρδιολογικό ιατρείο με υπέρηχο και άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Τι θα γίνουν οι εκατοντάδες ασθενείς απόκληροι της ελληνικής κοινωνίας; » Ο Γιώργος Βήχας είναι ιατρός καρδιολόγος και ένας εκ των ιδρυτών του κοινωνικού ιατρείου.

 

Ροές, κύματα, πιέσεις

«….Κουρασμένοι, θυμωμένοι, παραιτημένοι, δυστυχισμένοι, απελπισμένοι, ή αισιόδοξοι ή απαθείς, εκεί, απτόητοι, παιδιά, γέροι, γυναίκες και άντρες μονάχοι σαν απελπισμένοι βράχοι. Η ανθρώπινη συνείδηση να καραδοκεί, σαν ιός με κορόνα, στους βάλτους, στις λάσπες, στα χαρτόνια, στις σκηνές, σε κάθε μπλούζα, σε κάθε παλτό μέσα, στο βάθος, πίσω από τριμμένα πουλόβερ, σωρούς βρομερές σακούλες, πανιά καταλερωμένα, νοβοπάν διαλυμένα, παπούτσια ξεχειλωμένα, παντού. Όλοι άνθρωποι, καμιά άλλη ποικιλία. Homo sapiens, αμετανόητα και αναπόδραστα. Κάθε παιδί που γεννιέται, όλα, ώς το τελευταίο, με την ανθρώπινη συνείδηση προίκα. Κι έτοιμα να μάθουν καινούργιες γλώσσες, τα άτιμα. Όπως κι οι άλλοι, οι γερασμένοι, όλοι με τις γλώσσες τους, με τα ανθρώπινα μάτια τους, τους φόβους τους και τις απαιτήσεις τους, ανθρώπινες απαιτήσεις. Να θέλουν να ζήσουν. Να θέλουν κάτι να φτιάξουν. Να θέλουν να τους αγαπούν. Να θέλουν να δουλέψουν….» ( Εφ.Συν- Άννα Δαμιανίδη)

 

Οι Αρμοί και οι Υποκριτές

Δεν πειράζουν τόσο οι αρμοί όσο η κόλλα που τους συνδέει. Έλεγε ο Νίτσε π.χ. ότι οι δημοσιογράφοι είναι εκείνη η γλοιώδης κόλλα ανάμεσα στους αρμούς της επικοινωνίας. Ποια είναι η αντίστοιχη κόλλα ανάμεσα στους αρμούς της εξουσίας; Μήπως οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι αυτών των εξουσιών; Και αν τυχόν είναι έτσι δεν θα έπρεπε να ερυθριούν όσοι επικαλούνται τις έννοιες ή υποκρίνονται για τάχα κακή χρήση τους [καλή ώρα οι υποκριτές της κυβέρνησης, που ανάθεμα αν καταλαβαίνουν το μέγεθος της υποκρισίας τους -αυτοί που το κόμμα τους έχει παρελθόν σπουδαίο σε ολοκληρωτικού τύπου καθεστώτα και σε σκοτεινές εποχές του πολιτεύματος]; Είπαμε [λέμε ακόμη]: Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, είναι ανίερο, βέβηλο, ψευδές και υποκριτικό [και θρασύτατο]. ( Εφ.Συν-Γιώργος Σταματόπουλος)

 

Στο Ύψος των Περιστάσεων

«….Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιθυμώντας να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των συναφών μέτρων πολιτικής και γόνιμα στον εξελισσόμενο κοινωνικό διάλογο, τονίζουν την ανάγκη η Πολιτεία -επιτέλους- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλει η κλιματική κρίση και η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, και να εκπληρώσει τάχιστα την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων χαρακτηρισμού και οριοθέτησης και την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 – δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκκρεμεί από το 2006. Στη διαδικασία αυτήν είναι όμως απαραίτητο να διασφαλιστεί η πιο ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση και συμμετοχή στα σχήματα διαχείρισης – η ανάγκη για επιτάχυνση του έργου δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για καμία έκπτωση στην ανάγκη για ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή….» (Απόσπασμα από το Δ.Τ που έβγαλαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, WWF)

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες. Είναι απειλή για τις πηγές των νερών της κοιλάδας του Σπερχειού και ειδικά του Γοργοποτάμου, από τον οποίο υδρεύεται η Λαμία και οι κοινότητες, και αρδεύεται ο κάμπος. Είναι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο «ΠΥΡΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ» και τον αρχαίο ναό.  (Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης)

 

ΟΧΙ τα σκουπίδια Μέσα στην Πόλη 

Ενεργοί πολίτες και δημοτικές παρατάξεις εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην απόφαση για μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου- που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια στο πρώην αεροδρόμιο – σε τμήμα του κοιμητηρίου Αργυρούπολης. Κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τις γειτονιές που βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό ( κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, εμπορικές επιχειρήσεις). ( Το κείμενο υπογράφουν οι δημοτικές παρατάξεις, Δημοκρατική Συν-Πόρευση, Δημοτική Συνεργασία, Ξανά η πόλη μπροστά)

 

Γεφύρι της Πλάκας

Το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, ενώνει ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια Το ιστορικό γεφύρι, που είχε καταρρεύσει πριν από περίπου πέντε χρόνια από μεγάλη κακοκαιρία, είναι έτοιμο και αναμένεται να δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες, από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, ώστε να παραδοθεί στο κοινό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συντονιστή Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, Δημήτρη Καλιαμπάκο.

 

Ζογγολόπουλος Γιώργος

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο « Έργα οικεία του εργαστηρίου και του σπιτιού» στην γκαλερί  Roma στο Κολωνάκι. Πρόκειται για έργα που συντρόφευαν τον καλλιτέχνη στο σπίτι του στο Ψυχικό. ( Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι 29 Φεβρουαρίου)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

twitter