Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου

Έχουν σημασία οι στιγμές!

Αυτές χτίζουν τις αναμνήσεις, λειτουργούν θεραπευτικά όταν τις θυμόμαστε και δημιουργούν χώρο για ανασκόπηση. Έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν λειτουργούν μηδενιστικά ως προς το παρελθόν. Δεν αντιμετωπίζουν το παρελθόν ως έναν χαμένο χρόνο. Φτιάχνουν τις αξίες του χαρακτήρα, τρέφουν την ψυχή. Μας υπενθυμίζουν το τι είχαμε εισπράξει από το παρελθόν και δίνουν στιγμές ευτυχίας στο παρόν. Δίνουν συνέχεια στη ζωή και μας ξυπνάνε τις αναμνήσεις, αυτές που δομούν την ύπαρξη μας.

Δίχως τις στιγμές αδειάζει η αποθήκη του εαυτού μας όπου τόσα χρόνια πασχίζαμε να την γεμίσουμε. «Οτιδήποτε έχει αποθηκευτεί στον νου παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο», είχε πει ο Φρόυντ. Επομένως, οι στιγμές ζουν αιώνια, είναι ατελείωτες, αμέτρητες, αξέχαστες, με ρίζες βαθιές. Τσιγκλούν συνεχώς τον νου, του προσφέρουν νιότη.

Δοκιμάζετε ένα ωραίο φαγητό και εκείνη την στιγμή έρχεται στο μυαλό σας μία στιγμή από το παρελθόν όπου τότε σας έκανε ευτυχισμένους, θυμηθήκατε την στιγμή όπου γευόσασταν ένα επίσης ένα ωραίο φαγητό από τα χέρια της γιαγιάς. Μια όμορφη στιγμή του παρελθόντος ταρακούνησε όμορφα το παρόν σας. Μια όμορφη στιγμή, όπου η ψυχή επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση και σας πρόσφερε μία γλυκιά ανακούφιση, μια γαλήνη, μια κρυφή ελπίδα ότι η χαρά υπάρχει.

Κάθε μέρα που περνά χρειάζεται να την τρέφουμε με στιγμές, αυτές που θα μας θυμίζουν ανά πάσα στιγμή το τότε, το τώρα και το μετά. Άλλωστε δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά!

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία