Ρωτήσαμε τον Στέλιο Θεοδοσόπουλο ποια είναι η κατάσταση των ακτών μας

GLYFADA METROPOLITANSΜπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου 2017, αλλά δυστυχώς ένας καινούργιος εφιάλτης έχει αρχίσει να μας απασχολεί για τα καλά και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε, αν ήρθε για να μείνει και για πόσο… Ναι, τη ρύπανση εννοούμε.

Έτσι, για ακόμα μια φορά, ρωτήσαμε τον πλέον κατάλληλο, προκειμένου να μάς “διαφωτίσει” για όλα αυτά που μάς απασχολούν.

Ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Γλυφάδας και Πρόεδρος της Εθελοντικής Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Γλυφάδας, Στέλιος Θεοδοσόπουλος, είναι μαζί μας. Οι συμβουλές του  και οι πληροφορίες του είναι πάντα πολύτιμες, καθώς μάς απαντούνται ερωτήσεις/απορίες/ανησυχίες, οι οποίες μάς απασχολούν/προβληματίζουν/ανησυχούν. Καλωσορίσατε.

 

INTERVIEWστην Άντα Θωμά  creative media director

|| Γιατί όσο περνούν οι ημέρες έχουμε όλο και λιγότερη ενημέρωση για τη ρύπανση; ||

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην προσπάθεια που αναπτύσσουν να αποκωδικοποιήσουν πληροφορίες και ειδήσεις στην αρχή ενός έντονου γεγονότος εκδηλώνουν άμεσο και προφανές ενδιαφέρον εστιάζοντας στην πορεία και εξέλιξή του. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας και στην πρωτοφανή για τα δεδομένα των νοτίων προαστίων έκταση και ένταση μιας προγραφόμενης οικολογικής καταστροφής, όλα τα φώτα της πολιτικής και δημοσιογραφικής σκηνής διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο ειδικά τις πρώτες ημέρες της εκδήλωσης μεταδίδοντας όλα τα γεγονότα και ανακοινώσεις απ όπου κι αν προέρχονται και που απευθύνονται, συμπεραίνοντας και καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα σημεία και προτάσεις. Ειδικοί, επιστήμονες, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, Δήμαρχοι, λιμενικοί, διατύπωσαν απόψεις και τρόπους αντιμετώπισης, αλλά η κάμερα μετά τις πρώτες ημέρες αραίωσε τις λήψεις, όμως η ενημέρωση από την πρώτη ημέρα ήταν πλήρης με τις καθημερινές ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την πορεία και εξέλιξη των επιχειρήσεων απορρύπανσης όπου μετέχουν το πολιτικό σκέλος, το αυτοδιοικητικό και το επιχειρησιακό.

|| Ο κόσμος αναρωτιέται τί συμβαίνει στον βυθό και στις ακτές ||

Μετά τον πρώτο καθαρισμό και απομάκρυνση των ελαιωδών καταλοίπων από την επιφάνεια της θάλασσας, άρχισε η διεργασία απορρύπανσης της ακτής, της άμμου, των χαλικιών και των βράχων με τεχνικές και εργασίες που υπαγορεύονται από επιστημονικά εγχειρίδια και πρωτόκολλα διεθνών  προδιαγραφών.

Παράλληλα καταγράφεται με ειδικές ψηφιακές κάμερες από drown  η γεωμορφολογία και οι εναποθέσεις στον βυθό στερεών υπολοίπων, έτσι ώστε με δύτες και καταδυτικές τεχνικές να γίνει πληρέστερη απομάκρυνση και αναζωογόνηση του οικοσυστήματος.

Η εικόνα σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένη και κάθε μέρα καλύτερη.

 

|| Ποιοι συμβάλλουν στην απορρύπανση τις τελευταίες ημέρες μέσα και έξω;

Ποιος συντονίζει τη διεργασία;

Υπάρχει συνεννόηση με τους όμορους δήμους; ||

 Η τοπική αυτοδιοίκηση, πρωτοστατούντος του Δημάρχου και του Τμήματος  Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας με τα στελέχη της, από την πρώτη στιγμή συντόνισε το όλο έργο στον Δήμο μας, εργαζόμενοι με πάθος και δύναμη καθώς και στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη και στην αρτιότερη συνεργασία με τις  αναδόχους εταιρείες απορρύπανσης που όρισε το ΥΕΝ.

Τον  συντονισμό των έργων του Δήμου, του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών, των ομοιοπαθών Δήμων, της Λιμενικής Αρχής και του αρμοδίου Υπουργείου μου ανατέθηκε από τον Δήμαρχο σαν  Εντεταλμένο Δημ. Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας.

Η Πολιτική Προστασία με ανάπτυξη επιχειρησιακού κέντρου, υλικών και μέσων συνδράμει εξ αρχής στο μεγάλο έργο της απορρύπανσης της ακτογραμμής μας, ακόμα και διαχειρίζοντας εθελοντές που έρχονται από όλη την Αττική για να βοηθήσουν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Φυσικά η Διεύθυνση Καθαριότητας με την Αντιδήμαρχο συμβάλλει τα μέγιστα καθώς και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος επί των Μαρίνων.

Επιπλέον στο Συντονιστικό Όργανο του Υπουργείου μετέχει αντιπροσωπεία των πληγέντων Δήμων, που από κοινού συσκέπτονται για την αντιμετώπιση αυτής της τεχνολογικής καταστροφής.

 

 

|| Υπάρχουν μικτές ακτές; ||

Οι ακτές διαφέρουν μόνο ως προς τον βαθμό ρύπανσης προς το παρόν και βέβαια βελτιώνονται καθημερινά. Περιμένουμε και τα πρώτα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ για να αρχίσουμε να αισιοδοξούμε και να αναθαρρήσουμε.

 

|| Τί μέσα απορρύπανσης διαθέτουμε και πώς τα χρησιμοποιούμε; ||

 Το λεξιλόγιό μας από τις 14 Σεπτεμβρίου εμπλουτίστηκε με νέες λέξεις που αντιστοιχούν σε μεθόδους και υλικά. Ας παραθέσουμε λοιπόν το αντίστοιχο γλωσσάρι της απορρύπανσης:

#  ΣΚΙΜΜΕΡ: συσκευή διαχωρισμού ελαιώδους και υδατικής φάσης.

# ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ: απορροφητικός λιπόφιλος, κυλινδρικός περιέκτης.

# ΜΑΞΙΛΑΡΙ:  απορροφητικό λιπόφιλο, περιέκτης σχήματος μαξιλαριού.

# ΠΕΤΣΕΤΑ:  απορροφητικό λιπόφιλο υλικό , σχήματος πετσέτας.

# ΒΥΤΙΟ ΚΕΝΟΥ: Βυτιοφόρο όχημα αναρρόφησης και διαχωρισμού θαλασσινού νερού και πετρελαίου.

#  FLASHING: Μέθοδος έκπλυσης ακτών με πεπιεσμένο θαλασσινό νερό με στόχο την απομάκρυνση προσροφημένων πετρελαιοειδών.

# ΠΙΕΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ: Συσκευή συμπίεσης και εκτόξευσης νερού διαφόρων πιέσεων ή και ατμού.

Η μέθοδοι απορρύπανσης στηρίζονται σε φυσικές μεθόδους που σχετίζονται με την διαφορά προσρόφησης λιπώδους και υδατικής φάσεως, έκπλυσης με νερό υπό πίεση και όχι με τασενεργά χημικά απορρυπαντικά υλικά.

Σκοπός λοιπόν είναι η επαναφορά στην φυσική πρότερη  κατάσταση του περιβάλλοντος και όχι η οπτική μόνο βελτίωσή του.

 

Δήμος Γλυφάδας

photos: Πολιτική Προστασία Δήμου Γλυφάδας