Μαίρη Παναγάκου: “Σάς υποσχέθηκα παραδοσιακές συνταγές και τηρώ την υπόσχεση μου! Αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό στον φούρνο του σπιτιού σας!”
Υλικά που θα χρειαστείτε για 8-10 άτομα:
1) ολόκληρη την πλάτη από 1 αρνάκι
2) 2.5 κιλά πατάτες
3) 4 λεμόνια-τον χυμό
5) 2-3 ποτήρια ζεστό ζωμό από το αρνάκι
4) αλατοπίπερο
Για την γέμιση:
1) 2 κ σ φυτίνη
2) 1 φλ τσ κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3) 1 ποτήρι ρύζι σκληρό
4) αλατοπίπερο
5) 1,5 ποτήρι ζωμό από το αρνάκι
6) 1 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο
7) 1 κ σ δυόσμο ψιλοκομμένο
8) 1/2 κ σ μάραθο ψιλοκομμένο
9) 1 ζεματισμένη συκωταριά ψιλοκομμένη
10) 1 φέτα χωριάτικο ή κατσικίσιο τυρί.
Πώς θα το φτιάξετε:
1) στην συνταγή χρησιμοποιούμε μόνο την πλάτη (το κεντρικό μέρος του) για να το χωρέσει ο φούρνος μας στην λαμαρίνα του.
2) για να έχουμε τον ζωμό που θα χρειαστούμε βράζουμε το κεφαλάκι του ή κρατάμε τον ζωμό από την συκωταριά που έβρασε, αφού ξαφρίσουμε καλά.
3) Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά. Βάζουμε σε κατσαρόλα την φυτίνη ή βούτυρο να ζεσταθεί και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το ρύζι και καβουρδίζουμε ελαφρά. Όταν το ρύζι γίνει διάφανο, προσθέτουμε το 1.5 ποτήρι ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το τυρί.
4) Γεμίζουμε το αρνάκι που θα έχουμε αλείψει με τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώσει καλά (το αλάτι ψήνει το αρνάκι), με την γέμιση και το τυρί που έχουμε κόψει σε κομμάτια και μοιράσει μέσα στην γέμιση. Δεν το παραγεμίζουμε γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
5) Τοποθετούμε την γεμισμένη πλάτη στο ταψί, το περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με φυτίνη για να ροδοψηθεί.
6) Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλείφουμε με φυτίνη, τις περιχύνουμε με λεμόνι και τις τοποθετούμε γύρω γύρω από το αρνί, προσθέτοντας 2 ποτήρια από τον ζωμό.
7) Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σκεπασμένο στους 250ο πάνω κάτω, για 1 ώρα και μετά άλλη 1 ώρα στους 200ο.
8) Το ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και το ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, καθώς και τις πατάτες. Προσθέτουμε ζεστό ζωμό αν χρειαστεί. Το γυρίζουμε και πάλι και ψήνουμε για άλλη 1/2 ώρα , ξεσκέπαστο. Αν χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο, αφήνουμε για 20′ περίπου.
Ευχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.