ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Χοιρινό μπούτι στο φούρνο

|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ! || H chef για σήμερα προτείνει μια πεντανόστιμη συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους! ||

 

Υλικά για 8-10 άτομα

  • 1 χοιρινό μπούτι 4-5 κιλά με το δέρμα του

  • γαρίφαλα

  • αλάτι, πιπέρι

  • 1 φακελλάκι ζελατίνα σε σκόνη

  • 150 γρ μουστάρδα

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC πάνω κάτω. Ετοιμάζουμε το μπούτι. Με ένα κοφτερό και μυτερό μαχαίρι, χαράζουμε την επιφάνεια του χοιρινού σε ρόμβους.

Τρίβουμε το μπούτι με το αλατοπίπερο και καρφώνουμε ένα γαρίφαλο στο κέντρο κάθε ρόμβου. Ρίχνουμε τριγύρω τον χυμό από 2 πορτοκάλια.

  1. Ψήνουμε το μπούτι στο φούρνο για 2 1/2 ώρες περίπου, βρέχοντας κάθε τόσο με τη σάλτσα του. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε τη ζελατίνα σύμφωνα με τις οδηγίες, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτά και προσθέτουμε τη μουστάρδα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  1. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του χοιρινού με το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40′-45′ περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μεταλλικό σουβλάκι μέχρι το βάθος του χοιρινού. Αν βγαίνει στεγνό, τότε το χοιρινό είναι έτοιμο.

Μεταφέρουμε το μπούτι σε οβάλ πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνουμε για 15′ πριν το κόψουμε. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, ανανά σε κομμάτια και καλό κρασί.


Κόστος: 12.50 ευρώ


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ