Η Αίσθηση του Εαυτού του Παιδιού – Kάθε παιδί ως δια μαγείας είναι προετοιμασμένο για αγάπη

Γράφει η Λοράνδου Α. Αριάδνη

Ψυχολόγος

ακόμα και μέσα στο εμβρυικό περιβάλλον, το παιδί μαθαίνει να επιβιώνει αλλά και να συναισθάνεται τις κινήσεις καθώς και τις διαθέσεις της μητέρας του. Εννέα μήνες δημιουργεί έναν εαυτό όπου αυτός με τη συνέχεια του θα εξελιχθεί μετέπειτα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, με τη βοήθεια δύο βασικών ανθρώπων στη ζωή του, τους γονείς.

Σίγουρα πολλά στοιχεία συμβάλλουν στην σωστή αίσθηση του εαυτού του παιδιού και δύο βασικά καθώς και ζωτικής σημασίας είναι η αγάπη και ο χρόνος.

Το κάθε παιδί από τη φύση του ως δια μαγείας είναι προετοιμασμένο για αγάπη και τρυφερότητα. Ωστόσο, για να μπορέσει να αγαπήσει πρέπει πρώτα να το αγαπήσουν. Με άλλα λόγια, μαθαίνει να αγαπά όταν το αγαπούν. Αυτή του η ανάγκη, διότι περί ανάγκης πρόκειται, προσφέρεται και πρέπει να προσφέρεται από τους γονείς ως αρχή όλων. Όταν αυτή η ανάγκη ικανοποιείται, τότε απελευθερώνεται η ενέργεια, η δύναμη της αγάπης του παιδιού ώστε να μπορέσει να αγαπήσει τους άλλους.

Όσον αφορά τον χρόνο, το παιδί γνωρίζει από ένστικτο ότι οι άνθρωποι διαθέτουν τον χρόνο τους σε ό,τι αγαπούν. Δίνοντας του χρόνο, λοιπόν, δεν νιώθει ντροπιασμένο αλλά αντιθέτως μαθαίνει ότι οι γονείς είναι αξιόπιστοι, εκείνο νιώθει ασφάλεια, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και κατ’επέκταση αυτή η αίσθηση του εαυτού του εδραιώνεται στον έξω κόσμο. Αναπτύσσει αίσθημα εμπιστοσύνης στις προσωπικές του δυνάμεις, ιδέες, επιθυμίες και αισθήματα.

Όταν το παιδί έχει ουσιώδη αίσθηση του εαυτού του, μπορεί να μοιραστεί τον εαυτό του με έναν άλλο άνθρωπο (οικειότητα) και καθώς γνωρίζουμε, η εκάστοτε κοινωνία έχει ανάγκη το μοίρασμα. Γνωρίζοντας το παιδί ποιο πραγματικά είναι, τότε κάποιος άλλος μπορεί να το γνωρίσει, κάπως έτσι δημιουργείται και η κοινωνικότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Η αίσθηση του εαυτού του παιδιού οφείλει να είναι ασφαλής διότι μαθαίνει να εκτιμά και να εμπιστεύεται τον εαυτό του δίχως να φοβάται ότι ο έξω κόσμος θα το εγκαταλείψει ή όχι. Μαθαίνει να δημιουργεί, να κατακτά, να αποδέχεται, να μοιράζεται και όπως έλεγαν οι Τρείς Σωματοφύλακες στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δούμα: « Όλοι για έναν και ένας για όλους», ένα συνθηματικό αίσθημα που η κοινωνία πλέον αναζητά.

Η αρχή δημιουργείται, η συνέχεια χτίζεται αρκεί τα σχέδια για αυτό το χτίσιμο να μοιράζονται με αγάπη και δίνοντας χρόνο στο παιδί ώστε να ολοκληρώνει μέρα με τη μέρα μία σωστή αίσθηση του εαυτού του, αναζητώντας τη σύνεση, τη γνώση και τον τρόπο να το μεταδώσει στην κοινωνία.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη για τις πληροφορίες.

 

 

Glyfada Metropolitans Logo