Με τη… μεζούρα έστησαν τραπέζια και καρέκλες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης – «Χρειαζόμαστε την στήριξη της Πολιτείας» – Τι λένε στο protothema.gr – Γέμισαν τα τραπεζάκια σε Κολωνάκι – Πλάκα – Ν. Σμύρνη και όλα τα κεντρικά σημεία

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το άνοιγμα της εστίασης την Δευτερά 3 Μαίου, έπειτα από έξι μήνες αδράνειας.

Ο Ανδρέας Μαρτζάκλης πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Πλάκας «Συνοικία των Θεών» και ιδιοκτήτης του καταστήματος «Μελίνα» ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τους έτρεχαν κανονικά και τους έξι μήνες όπου ήταν κλειστοί, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν αυτά τα χρέη και ζητά τη στήριξη της Πολιτείας.

«Το σοβαρό θέμα είναι το να μην μπουν λουκέτα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και για να μην γίνει αυτό, πιστεύουμε, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβλέψει ή και να εστιάσει στις διογκωμένες υποχρεώσεις των υγιών επιχειρήσεων εώς και σήμερα που ανοίξαμε τα μαγαζιά μας. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις που είχαν μπει σε ρυθμίσεις όπως φορολογικά, ασφαλιστικά, ΕΦΚΑ και δημοτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτζάκλης.

«Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο αισιόδοξο άνοιγμα της εστίασης και να μπορέσουμε να δουλέψουμε και ειδικά εδώ στην Πλάκα όπου από τον Ιούνιο θα έρθει τουρισμός και θα ανοίξουν οι δουλειές πρέπει να αντεπεξέλθουμε στα παλιά τα χρέη, θα πρέπει η Πολιτεία να ξαναπροσδιορίσει τις ρυθμίσεις προκειμένου να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να είμαστε εμείς συνεπείς αλλά και το Κράτος να πάρει τα χρήματά του, διαφορετικά δεν μπορεί να είναι ένα μαγαζί κλειστό έξι μήνες και οι φάκελοι με τις υποχρεώσεις να πέφτουν κάτω από την πόρτα. Όλο αυτό ήταν οδυνηρό για μας. Από πού να πάρουμε χρήματα και από πού να πληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις; Είμαστε αισιόδοξοι για το άνοιγμα των καταστημάτων μας, ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και να προσέχει όπως και να προσέχουμε εμείς, κρατάμε τις αποστάσεις στα τραπέζια μας έχουμε τις μάσκες μας και τα αντισηπτικά μας και όλα αυτά που προβλέπονται, είμαστε έτοιμοι», καταλήγει ο κ. Μαρτζάκλης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπαλατσούκας υπεύθυνος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Θίτα» στο Θησείο τόνισε ότι ήταν δύσκολο να προλάβουν να ανοίξουν σήμερα αφού οι μήνες αδράνειας για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν πολύ και ήθελε τρομερό συντονισμό με το προσωπικό ωστε να είναι όλα στην εντέλεια.

«Είμαστε έξι μήνες χωρίς δουλειά, έχουμε χάσει τα πατηματά μας, τρέξαμε πάρα πολύ για να προλάβουμε το άνοιγμα. Τα μαγαζιά δεν ανοίγουν έτσι εύκολα ήταν αρκετούς μήνες κλειστά και έπρεπε να βρούμε τα βήματά μας και να οργανωθούμε με τα μέτρα. Κάναμε μια καλή δουλειά και περιμένουμε τον κόσμο να τον υποδεχτούμε και να τον εξυπηρετήσουμε με όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Επίσης, τα μέτρα προβλέπουν:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45