Η απαγωγή…

|| UP–όψεις + ενδιαφέροντα ||

 

Βίκυ Αρβανίτητης Βίκυς Αρβανίτη

Καθηγήτρια – τ. Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Επιτροπής Αμεα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τ. Αντιπρόεδρος Sailability Hellas

GLYFADA METROPOLITANS

 

Καθώς η υπόθεση της απαγωγής του Kρητικού επιχειρηματία βρίσκεται σε εξέλιξη κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, το μυαλό ανατρέχει σε μία απαγωγή που άφησε εποχή κάποιες δεκαετίες  πριν,  στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Φεβρουάριοs 1974 και η 19χρονη φοιτήτρια Πατρίσια Χιρστ Patty Hearst, εγγονή του μεγιστάνα του τύπου William Randolph Hearst απάγεται ενώ κοιμάται, από το διαμέρισμα της στο Μπέρκλευ της Καλιφόρνιας, από την οργάνωση ‘Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός’.

Αίτημα των απαγωγέων η διανομή τροφίμων σε φτωχούς του Λος Αντζελες αξίας 400 εκ. δολαρίων.

Δύο μήνες αργότερα, η Πάττυ Χιρστ με ηχογραφημένο μήνυμά της ανακοινώνει την προσχώρησή της στην οργάνωση ενώ τους επόμενους μήνες και μέχρι τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριου του 1975, συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση του Συνδρόμου της Στοκχόλμης.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, καταδικάζεται σε  35 χρόνια κάθειρξη, εκτίει 22 μήνες, αποφυλακίζεται με εγγύηση, ο Πρόεδρος Κάρτερ το 1979 αναστέλλει την ποινή και τέλος το 2000 ο Πρόεδρος Κλίντον δίνει χάρη. Δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή της, παντρεύεται τον φρουρό της και αποκτά δύο κόρες.

Συγγραφέας, ηθοποιός , γιαγιά.

Ωστόσο, το όνομα Hearst είναι συνυφασμένο και με το περίφημο όσο και κιτς  Hearst Castle που δεσπόζει από ψηλά, στο San Simeon στην Καλιφόρνια. Ένα κάστρο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Εκεί, ο επισκέπτης, πριν επιβιβαστεί στο ειδικό λεωφορείο που θα τον μεταφέρει από το επίπεδο του Ειρηνικού, ψηλά στο λόφο του κάστρου, πληροφορείται ότι η άλλοτε επαναστάτρια ασχολείται πλέον με την εκτροφή σκύλων και τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς.

Από το 1958 ανοικτό στο κοινό το κάστρο, δωρεά της οικογένειας Hearst στο κράτος με μοναδικό όρο ότι η οικογένεια θα μπορεί να διαμένει εκεί όποτε το επιθυμεί.

Ανεβαίνουμε στο κάστρο, ζέβρες τρέχουν ανάμεσά μας και φανταζόμαστε  την τεράστια αυτή έκταση τις δεκαετίες του 1920 και 1930 όταν φιλοξενούσε έναν μοναδικό ζωολογικό κήπο ακόμα και με πολικές αρκούδες. Οι δεξαμενές τους, σώζονται.

Και καθώς το επιβλητικό κτίριο ξεδιπλώνεται μπροστά μας, αναρωτιόμαστε,  πώς θα ήταν η ζωή στο κάστρο με προσκεκλημένους όπως o Charlie Chaplin, o Cary Grant, o Clark Gable, o Bob Hope, o Franklin Roosevelt, o Winston Churchill, η Greta Garbo!

 

Βίκυ Αρβανίτη

 

«Οι άνθρωποι προχωρούν» σχολίαζε η Patty Hearst  λίγα χρόνια πριν. «Υποθέτω ότι ο κόσμος φαντάζεται ότι δεν συνεχίζεις τη ζωή σου. Όμως έχω μεγαλώσει κόρες και εγγονές και κάνω πράγματα όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι».

Αισιόδοξο μήνυμα και ευχή για τους ανθρώπους που βίωσαν την ομηρία, τη βία και την αγωνία για τη ζωή τους.

|| Hearst Castle ||

Η Ρωμαική εσωτερική πισίνα

 

Ετοιμο, στρωμένο το τραπέζι…

 

Κεντρικό σαλόνι, έρχονται Χριστούγεννα!

Photos: Vicky Arvaniti