Μαίρη Παναγάκου: Η πιο λαμπερή και νόστιμη Κορόνα, από αρνίσια παϊδάκια με μήλα!

Το πιο νόστιμο αφιέρωμα στο γιορτινό τραπέζι, με πολλές συνταγές από την Chef Μαίρη Παναγάκου! Έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλα όσα θα θέλατε να μαγειρέψετε, για τους αγαπημένους σας, στη σελίδα ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ του Γλυφάδα metropolitans.

 

Υλικά για 8-10 άτομα

2 καρέ αρνίσια με 8 μπριζολάκια το καθένα (από μεγάλο αρνί)
4 μήλα μεγάλα κόκκινα
100 γρ μπέικον ή προσούτο
10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι
4 φύλλα δάφνης
1 κύβο λαχανικών
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 λεμόνι, τον χυμό
20 γρ μαργαρίνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1. Με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι κάνουμε σχισμές ανάμεσα στα αρνίσια παϊδάκια, από τα δύο καρέ. Δένουμε με άκαυτο σπάγγο τα δύο καρέ, με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν μια κορόνα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο τα κόκκαλα που είναι γυμνά, για να τα προστατέψουμε κατά το ψήσιμο.
2. Τοποθετούμε την κορόνα σε λαδωμένο ταψί και την αλατοπιπερώνουμε.
Διαλύουμε τον κύβο σε 1 ποτήρι καυτό νερό και περιχύνουμε το κρέας.
Σκορπίζουμε επάνω στην κορόνα 20 γρ μαργαρίνη και περιχύνουμε με το κρασί. Ψήνουμε για 20′ την κορόνα στους 200οC πάνω κάτω και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC. Ψήνουμε για άλλη 1-1 1/2 ώρα, βρέχοντας συνεχώς το κρέας με τη σάλτσα του.
3. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Ψιλοκόβουμε το μπέικον ή προσούτο και το κρεμμύδι. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το ελαιόλαδο και τα βάζουμε μέσα στην κορόνα.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από τη σάλτσα.
4. Περιχύνουμε με αρκετή από τη σάλτσα του ψητού και δοκιμάζουμε άν χρειάζεται κι άλλο αλάτι. Προσθέτουμε στη σάλτσα τους κόκκους πιπεριού.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25′-30′ ακόμη, μεχρις ότου μαλακώσουν τα μήλα.
Σερβίρουμε αμέσως, αφαιρώντας τον σπάγγο. Συνοδεύουμε με ρύζι ατμού και καλό λευκό κρασί.


Κόστος: 15 ευρώ


GLYFADA METROPOLITANS

Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.