|| Άποψη ||

Μάς ενημερώνει η Μαριάννα Αδαμοπούλου, συγγραφέας – Graphic Designer

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ…

Κάποτε, ένα αεροπλάνο με πήγε ως την Αγγλία, ένα τραίνο ως την Ελβετία, ένα βαπόρι ως την Ιταλία και την Ισπανία. Τα ίδια με ταξίδεψαν και εντός  Ελλάδος· στην Πελοπόννησο, την Στερεά, αλλά και στα νησιά της. Όλα αυτά τα ταξίδια έλαβαν χώρα τόσο στον 20ο όσο και στον 21ο αιώνα. Ταξιδεύοντας ανοίγει ο νους σου, η ψυχή σου, οι ορίζοντές σου· γνωρίζεις ανθρώπους, γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες. Κι έτσι, επιστρέφοντας είσαι ένας άλλος άνθρωπος· πιο γεμάτος, πιο δοτικός, πιο ώριμος. Γιατί, σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις προβάλλεται κι ένα κομμάτι σου, ώστε να το αντιμετωπίσεις· και, σε κάθε μέρος που επισκέπτεσαι σε περιμένει ένα κλειδί με το οποίο θα ξεκλειδώσεις ακόμη μια πτυχή σου. Παρ’ όλα αυτά, τα ωραιότερα και μακρύτερα ταξίδια μου, δεν τα έκανα με κανένα σύγχρονο μεταφορικό μέσο· τα έκανα μέσω των βιβλίων. Χάρη σε αυτά γύρισα ολόκληρο τον κόσμο, καταργώντας παράλληλα τον χρόνο.

 

Το σημερινό θέμα ίσως να μην μοιάζει σχετικό με τα προηγούμενα· όμως διαβάζοντας τα νέα, διαπίστωσα πως οι πωλήσεις των βιβλίων αυτή την περίοδο έχουν μειωθεί έως και 80%, σε καιρούς που όλοι ίσως θα περιμέναμε να συμβεί το αντίθετο. Μπορεί τα βιβλιοπωλεία να παραμένουν κλειστά, αλλά τα e-shop, τόσο των βιβλιοπωλείων, όσο και των εκδοτικών οίκων παραμένουν ανοιχτά.

 

 Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ταξίδεψα στην Ισπανία της δεκαετίας του 90’ κι έπειτα στο Λονδίνο του 19ου αιώνα· έτσι απλά, από την μια στιγμή στην άλλη, πίσω από τους τοίχους του σπιτιού μου, παρά τα αυστηρά απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας. Δεν θα μιλήσω για όλους, όμως  για αρκετούς από εσάς εκεί έξω, μπορώ να πω με σιγουριά πως αν ρίξετε μια ματιά στην βιβλιοθήκη σας, θα βρείτε δωρεάν εισιτήρια για την Ρωσία του 19ου αιώνα, την Αρχαία Ελλάδα, την Αμερική του 20’, του 50’ και του 60’, την Σκανδιναβία του σήμερα…, την Ελλάδα του τώρα. Αν πάλι όχι, βιβλία υπάρχουν μέχρι και στα supermarkets! Και, πιστέψτε με, ειδικά για όλους όσους είστε μόνοι, είναι είδος πρώτης ανάγκης.

 

 Ίσως μία ενδιαφέρουσα ένσταση θα ήταν σε τι διαφέρει το διάβασμα από τις ταινίες και τις σειρές, που πλέον διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος στο διαδίκτυο ή ακόμη και δωρεάν στην τηλεόραση. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι εκτενέστατη. Η βασικότερη διαφορά όμως ενός κειμένου είναι η ελευθερία από την οποία διέπεται· τα βιβλία μας προσφέρουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι έναν ολόκληρο κόσμο, στον οποίο θα μπαινοβγαίνουμε όποτε το θελήσουμε, κρατώντας τη φαντασία μας ζωντανή, ενάντια σε έναν τόσο σκληρό ρεαλισμό. Ακόμη, μας προσφέρουν την σιωπή που τόσο έχουμε ανάγκη, ώστε να λυτρωθούμε από την ένταση της ηχορύπανσης. Και τέλος, εξασκούν την κριτική μας σκέψη, βοηθώντας μας να επιβιώσουμε σε μία κοινωνία, που απ’ ότι φαίνεται κάνει τα πάντα για να την σκοτώσει, κρατώντας μας φυλακισμένους.

 

Μπορεί να έχουν κλείσει τα βιβλιοπωλεία, τα καφέ, τα πάρκα, τα μαγαζιά εν γένει…, ακόμη και τα σπίτια· όμως, όσο θα υπάρχουν ανοιχτά βιβλία, δεν θα υπάρχουν κλειστά μυαλά!

 

 

Βιβλιογραφία

  • Η Εφημερίδα των Συντακτών. 2020.Πτώση Πωλήσεων Και Αγωνία Για Την Τύχη Του Βιβλίου Λόγω Κορονοϊού. [online] Available at: <https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/237878_ptosi-poliseon-kai-agonia-gia-tin-tyhi-toy-biblioy-logo-koronoioy> [Accessed 4 April 2020].

 

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Αδαμοπούλου για τις πληροφορίες και τον σχεδιασμό των εικαστικών του άρθρου.