Προσωρινό «κράτει» στις ανάσες ελευθερίας αλλά με εντατικοποίηση της προετοιμασίας που θα δίνει στο επόμενο βήμα με τον κωδικό «Πάσχα στο χωριό» την ευχέρεια ελιγμών μεταξύ των υγειονομικών «σκοπελων», και «πρόσω ολοταχώς» στους εμβολιασμούς και στο self-testing.

Αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να απηχεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το προσεχές διάστημα.

Για το Πάσχα οι ιδέες και τα σενάρια που εξετάζονται δημιουργούν σταδιακά ένα σκηνικό ήπιας κανονικότητας αλλά με πολλές δικλείδες ασφαλείας ώστε ενδεχόμενη εφαρμογή τους να μην ενέχει υγειονομικά ρίσκα. Στον αντίποδα και μετά το σπάσιμο του φράγματος των δυο εκατομμυρίων εμβολιασμών, καθώς επίσης την υψηλή ταχύτητα, των -κατά μέσο όρο- 55.000 εμβολιασμών, οι κεραίες αναπόδραστα στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και στον «καπνό» που θα βγάλει για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δίχως να αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις από το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προϊδέασαν τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναμένεται με ενδιαφέρον η πρόταση της επιτροπής για τον τρόπο αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, από τις περίπου 12.000 συνολικά, που χορηγούνται καθημερινά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει η εναλλακτική της λειτουργίας της πλατφόρμας για άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες.

 

 

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες της για μεγιστοποίηση της ταχύτητας των εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά μέσα ισάριθμα εικοσιτετράωρα, εξέπεμψε ακόμη ένα ισχυρό κάλεσμα προς την ομάδα-θεμέλιο του τείχους ανοσίας, τους ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο. Από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι επισήμανε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω κυρίως», ανέφερε, «να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν» τόνισε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε:

«Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν…Να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», ήταν το σήμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να μην διαταραχθεί η πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», που για την κυβέρνηση συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ταχύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τους σημερινούς ρυθμούς μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το Πάσχα θα έχουν γίνει πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Εώς τις αρχές Μαΐου δε, θα έχει χτιστεί ένα σημαντικό τμήμα του τείχους ανοσίας καθώς αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Κυβερνητικές πηγές πάντως με αφορμή το σπάσιμο του φράγματος των δυο εκατομμυρίων εμβολιασμών, υπενθύμιζαν δηκτικά τον πήχη που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του χρόνου.

 

see more: cnn.gr