Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

Υλικά

800 γρ κάστανα
3 λίτρα νερό και 100 γρ αλάτι
1 κ γλ ξινό
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ νερό
φλούδα από 1 λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

1. Πλένετε τα κάστανα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 3 κιλά νερό και 100 γρ αλάτι. Προσθέτετε τα κάστανα και αφήνετε το μείγμα να βράσει για 30′, από την στιγμή που θα πάρει βράση.
2. Σουρώνετε τα κάστανα και τα αφήνετε να κρυώσουν, τόσο όσο να μπορείτε να τα κρατήσετε στο χέρι σας. Αφαιρείτε προσεκτικά την εξωτερική και μετά την εσωτερική φλούδα, με μυτερό, αλλά όχι πριονωτό μαχαίρι.
3. Σε βαθειά κατσαρόλα βάζετε 500 γρ νερό και προσθέτετε 1 κιλό ζάχαρη και την φλούδα του λεμονιού. Τα βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία για 5′ από την στιγμή του βρασμού και ρίχνετε τα καθαρισμένα κάστανα και το ξινό.
4. Μόλις πάρει το γλυκό βράση, το αφήνετε για 4′-5′ ακόμα και μετά σβήνετε το μάτι και αφήνετε το γλυκό επάνω αφού το σκεπάσετε με χνουδωτή πετσέτα.
5. Το αφήνετε έτσι σκεπασμένο μέχρι να κρυώσει καλά και το μεταφέρετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου, για την ενημέρωση.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter