Μαίρη Παναγάκου: Μπουρδέτο Παξών – Ιόνια (Στιφάδο με ψάρι)

Παραδοσιακή συνταγή

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά για 6 άτομα

 

1 1/2 κιλό ψάρι, φρέσκο ή κατεψυγμένο

1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 φλ τσ ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 κ σ πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 ποτήρι ζεστό νερό

2 κ σ καπνιστή γλυκειά πάπρικα

1/2 κ γλ πιπέρι

1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα

1/2 κιλό πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες

2 κ σ ψιλοκομμένο μαιντανό

1 φύλλο δάφνης

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Εαν είναι φρέσκο το ψάρι, το καθαρίζουμε και το πλένουμε, εαν είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να ξεπαγώσει αποβραδύς στο ψυγείο και το ετοιμάζουμε όπως το φρέσκο.

  1. Το αλατίζουμε καλά και το στρώνουμε σε ταψί. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, στο μισό ελαιόλαδο για 10′ περίπου, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, τα μικρά κρεμμυδάκια, τον διαλυμένο πελτέ, τις

πατάτες, την πάπρικα, τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 20′.

  1. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, τριγύρω από το ψάρι, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο, για 40′.

Πασπαλίζουμε με τον μαιντανό και το πιπέρι και σερβίρουμε, με το ταψί.

Συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί και καλό κρασί.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter